»Za direktorja hočemo strokovnjaka«

Svet TNP poziva vlado za čimprejšnje imenovanje direktorja s polnimi pooblastili. Hočejo več pooblastil pri imenovanju direktorja zavoda.

Objavljeno
22. avgust 2017 20.10
Blaž Račič
Blaž Račič
Bled – Svet zavoda TNP bo vladi poslal poziv, naj čim prej konča razpisni postopek in imenuje direktorja TNP s polnimi pooblastili ter s tem prekine štiriletno obdobje, ko je naš edini narodni park brez direktorja s polnimi pooblastili in brez jasne razvojne vizije. Predlagajo še, da bi imel svet zavoda več pooblastil pri imenovanju direktorja zavoda.

Po nedavnem imenovanju Janeza Rakarja za vršilca dolžnosti direktorja TNP je član sveta TNP Miro Eržen predlagal sklic izredne seje, saj se ne strinja z načinom imenovanja v. d. direktorja. Vlada namreč o imenovanju direktorja prejšnji mesec ni odločila, za v. d. direktorja pa je imenovala Janeza Rakarja, ki se je potegoval za mesto direktorja, a ga svet zavoda (s sicer nezavezujočim mnenjem) ni podprl.

Svetniki so v razpravah izpostavljali, da je odločitev vlade, ki se je požvižgala na mnenje sveta zavoda pri imenovanju v. d. direktorja, nedopustno. Miro Eržen je poudaril, da je to znak vlade za resne kandidate, da se v prihodnje ne bodo več dajali »v zobe javnosti in medijev« in se ne bodo prijavljali na pomembne funkcije. »Kdo nam je ukradel državo, se sprašujemo po 25 letih samostojne države. Jutri se bomo pa spraševali, kdo nam je ukradel narodni park,« je opozoril Eržen.

Vojko Bernard iz nevladne organizacije Alpe Adria Green (AAG) je ponovil, da je TNP postal odlagališče političnih kadrov, in se zavzel, da bi moral svet zavoda jasno pokazati, da »hočemo za direktorja strokovnjaka in ne sprejemamo političnih kadrov«. Predstavnik občine Bohinj Pavel Zalokar se je zavzel za drugačno ravnanje sveta zavoda, ki bi po njegovem moral pri obravnavi finančnih in drugih podobnih aktov zavoda politiki pokazati svojo moč oziroma da »nismo cicibani«. »Odstopil ne bom,« je dejal Pavel Zalokar.

Tudi Andrej Arih, predstavnik zaposlenih v svetu zavoda, je vladno odločitev označil kot »neodgovorno ravnanje ustanovitelja«, mnenju sta se pridružili tudi Saša Roškar, predstavnica ministrstva za kulturo, in Duška Radovan Šavorn z ministrstva za gospodarstvo, ki je dejala, da si TNP zasluži ustreznejše vodenje.

O odstopu je po imenovanju Janeza Rakarja za v. d. direktorja razmišljal tudi predsednik sveta zavoda TNP Bojan Dejak, sicer predstavnik ministrstva za okolje in prostor, vendar se zanj ni odločil, saj »moramo delo nadaljevati«, je dejal.

Postopek za imenovanje direktorja TNP se je začel že februarja, a ga na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Irena Majcen, po pol leta še niso končali, čeprav je svet zavoda že junija TNP dal pozitivno mnenje k imenovanju Nataše Šalaja na mesto direktorice TNP.

Svet zavoda je pri tem sklenil, da bo predlagal spremembo zakona o TNP glede imenovanja direktorja. Odločati bi moral o imenovanju direktorja, s tem da bi morali za izbranega kandidata glasovati tudi vsi predstavniki države (ministrstev) v svetu zavoda.