Za direktorski stolček JMSS očitno dvoboj sodelavk

Neuradno v ožjem izboru direktorica Tanja Vindiš Furman in svetovalka v splošni službi Irena Španinger.

Objavljeno
07. avgust 2015 16.47
Tanja Vindiš Furman, 7.11.2013, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Javni medobčinski stanovanjski sklad (JMSS) Maribor bo predvidoma septembra dobil novega direktorja. Za vodstveno funkcijo se potegujejo štirje kandidati, med njimi sta sedanja direktorica Tanja Vindiš Furman in njena sodelavka Irena Španinger, ki imata menda največ možnosti za imenovanje.

Tanja Vindiš Furman, nekdaj tesna sodelavka nekdanjega župana Franca Kanglerja, vodi mariborski JMSS že od leta 2007. Skupaj s Kanglerjem se je znašla tudi v kazenskih postopkih, a so bili očitki proti njej umaknjeni, v primeru sporne zaposlitve nekdanje Kanglerjeve podžupanje Astrid Bah na JMSS pa še poteka sojenje.

Vindiš Furmanovi, tudi mestni svetnici opozicijske stranke Županova lista, ki jo je skupaj s somišljeniki ustanovil Kangler, se izteka drugi mandat direktorice JMSS. Ko je leta 2013 županovanje prevzel Andrej Fištravec, se je znašla na prepihu, saj ji predvsem zaradi njene povezanosti s Kanglerjem novi župan ni bil naklonjen. Izredna revizija, ki jo je takrat naročil v JMSS, pa ni pokazala nepravilnosti. Vindiš Furmanovi se je tako uspelo obdržati na položaju direktorice, zdaj pa si želi še en štiriletni mandat.

Na junijski razpis za delovno mesto direktorja JMSS Maribor se je prijavilo pet kandidatov, ena od prijavljenih pa je nato od kandidature odstopila. S štirimi, ki so ostali v igri, je izborna komisija že opravila razgovore in po njenih ugotovitvah vsi izpolnjujejo razpisne pogoje, med katerimi je tudi pet let delovnih izkušenj na vodilnih položajih.

»Na občini so prepoznali moje strokovno delo«

»Na razpis sem se prijavila, ker menim, da z Mestno občino Maribor (večinsko lastnico sklada, op. p.) dobro sodelujem in da so prepoznali moje strokovno delo,« je dejala Tanja Vindiš Furman. »Zadnje čase z županom zelo aktivno sodelujemo zlasti pri reševanju problematike deložacij in drugih socialnih problemov,« je dodala.

Druga kandidatka za novo direktorico, ki je zaposlena na JMSS Maribor, je Irena Španinger; do pred približno dvema letoma je bila na skladu tajnica, potem vodja splošne službe, zdaj pa dela v splošni službi kot višja svetovalka za stanovanjske zadeve. V povezavi z njeno kandidaturo pa se je v javnosti pojavilo anonimno pismo, podpisano z »Zaskrbljeni zaposleni na JMSS«. V njem avtorji trdijo, da je prav Španingerjeva, ki je članica SMC, favoritka za direktorico; kot so zapisali, se je »že pohvalila, da ima velik vpliv pri predsedniku vlade Miru Cerarju«, in da »bo nadzorni svet izbral njo«, v ožji izbor pa da ji je uspelo priti, čeprav »so ji manjkale delovne izkušnje za vodstveni kader«.

V SMC zanikajo politične pritiske

Za komentar anonimnih navedb smo se obrnili na Španingerjevo, vendar odgovora nismo prejeli, saj je do konca naslednjega tedna na dopustu. V lokalnem odboru Stranke modernega centra (SMC) pa politične pritiske zanikajo. Pravijo, da so bili z njeno prijavo na razpis seznanjeni v času, ko se je bil postopek izbire že izvajal. »Kolikor vem, je gospa Španinger zaposlena na JMSS že dvanajst let. V tem obdobju se je skozi različna, tudi vodstvena dela seznanila skoraj z vsemi področji dela JMSS,« se je odzval predsednik SMC Maribor Andrej Špenga. Čeprav v anonimki »zaposleni« opozarjajo, da Španingerjeva nima do sodelavcev nobenega odnosa, Špenga pravi, da jo po njegovih informacijah podpirajo tudi zaposleni. »Veseli me, da se naši sposobni in kompetentni člani odločajo za tako pomembne in odgovorne funkcije,« je še dejal Špenga.

Preostala dva kandidata za direktorski položaj na JMSS pa sta zunanja; po poročanju časnika Večer sta se prijavila tudi Marko Glavinič, prokurist v gradbeno-projektantskem podjetju MarkoMark, in nekdanji »plagiatorski« poslanec Borut Ambrožič, ki se zadnje čase brez uspeha prijavlja na različne razpise.

O časovnem poteku imenovanja novega direktorja JMSS Maribor v mariborski občinski upravi pravijo, da bo predvidoma v začetku septembra seja nadzornega sveta sklada. Na njej bo komisija predstavila poročilo o kandidatih, nadzorni svet JMSS (njegov predsednik je direktor mestne uprave Bojan Babič, ki je hkrati član izborne komisije) pa bo z glasovanjem odločil, kateri od štirih kandidatov je najprimernejši za delovno mesto direktorja. Neuradnih informacij, da sta v ožjem izboru obe zaposleni na JMSS, torej Tanja Vindiš Furman in Irena Španinger, na občini niso hoteli komentirati.