Za direktorski stolček še trije kandidati

V ožjem izboru za prvega moža Kulturnega doma ni sedanjega direktorja Pirnata.

Objavljeno
10. januar 2017 21.24
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Kulturni dom v Slovenj Gradcu bo predvidoma v začetku prihodnjega meseca le dobil novega direktorja. V igri so ostali trije kandidati, med katerimi ni dosedanjega direktorja Benjamina Pirnata. Za nadaljnje vodenje ima podporo sveta zavoda, ne pa tudi občinske komisije. 

Čeprav je Mestna občina Slovenj Gradec razpis za novega direktorja Kulturnega doma objavila že novembra, bo končni izbor šele v začetku prihodnjega meseca. Hinko Kašnik, predsednik občinske komisije za mandatna vprašanja (Kviaz), volitve in imenovanja, pravi, da bo do imenovanja novega direktorja naloge vršilca dolžnosti opravljal Pirnat, a za največ eno leto.  Na razpis je prispelo sedem prijav. S petimi kandidati, ki so izpolnjevali razpisne pogoje, so člani Kviaza opravili razgovore in v ožji izbor uvrstili tri: Jureta Murka, Davorina Horvata in Lucijo Fink. Svet zavoda ni podprl Kviazovega predloga, da bi Kulturni dom v prihodnje vodil Jure Murko, saj predsednik sveta zavoda Andrej Breznik pravi, da podpirajo dosedanjega direktorja Pirnata.

Kašnik zanika očitke o kuhinji

Mnenje sveta zavoda za občinski svet ni obvezujoče. Predsedniku Kviaza Hinku Kašniku se zdi prav, da se komisija znova sestane in seznani s stališči sveta. Priznava, da nihče od treh kandidatov, ki so se uvrstili v ožji izbor, nima večinske podpore, a zanika namigovanja, da komisija navija za Murka in da naj bi za Finkovo že imeli rezervni scenarij, po katerem bi v primeru neuspeha v Kulturnem domu zasedla izpraznjen stolček direktorice občinske uprave v Mislinji.

A novoimenovani direktor ne bo dolgo sedel na direktorskem stolčku. Vse glasnejša so razmišljanja o reorganizaciji občinskih javnih zavodov. Kulturni dom s sedmimi zaposlenimi bi združili z občinskim javnim zavodom Spotur, kjer je zaposlenih sedemnajst ljudi. Občina bi se tako izognila vsaj eni direktorski plači, župan Andrej Čas pa trdi, združevanje imelo tudi številne druge prednosti. »Število zavodov se je nerazumno povečalo. To povečuje obremenitev proračuna, podvaja službe in dejavnosti, delovanje institucij pa postaja manj transparentno in pregledno,« pravi Čas in trdi, da z drugačno organizacijo dejavnosti Kulturnega doma ne bodo okrnjene. Dejal je, da več občin, ne le koroških, izvaja javne službe na področju športa, kulture in mladinskih programov v okviru enega javnega zavoda in so pri tem uspešne. »Denarja je res vse manj, zato so županove ambicije po optimizaciji delovanja občinskih javnih zavodov legitimne. Združevanje da, a ne za vsako ceno in ne brez razprave in analiz,« županove načrte komentira Kašnik.