Za izjemen les rekordne cene

Najbolj cenjen les uporabljajo za luksuzni furnir za avte, jahte, glasbila in pipe.

Objavljeno
31. januar 2012 12.50
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – Kupci lahko do petka oddajajo ponudbe za dražbo vrednih lesnih sortimentov, ki so razstavljeni ob vhodu v mesto, na Preventovem parkirišču. Udeležba je rekordna, organizatorji pričakujejo, da bodo presegli najvišjo doseženo ceno. Najdražji bo tudi letos javor.

Na šesti licitaciji vrednejših sortimentov je na voljo 2482 hlodov ali skupaj 2165 kubičnih metrov lesa, ponuja pa jih 406 prodajalcev. Večina jih je iz Slovenije, en kamion lesa so pripeljali tudi iz avstrijske Koroške, od koder prihaja deset prodajalcev. Ponudbe za odkup je mogoče oddati še do konca tedna. V petek, ko jih bodo odprli, bo znano, koliko bo letos vreden najdražji hlod. Lani je bil to hlod gorskega javorja, ki je dosegel ceno 7760 evrov za kubični meter in je bil tako vreden kar 9760 evrov.

Tudi letos v ponudbi prevladuje gorski javor, ki ga je okrog 800 kubičnih metrov, sledi smrekovina.

Jože Jeromel iz društva lastnikov gozdov Mislinjske doline pričakuje, da bodo letos presegli lanski rekord tudi pri ceni. Pri količini hlodov, ki so naprodaj, so ga že, saj jih je skoraj enkrat več kot lani. »Imamo nekaj izjemnih javorjev rebračev, zelo kakovostnih primerkov orehov ter kapitalen primerek smreke, saj en sam hlod meri kar 7,66 kubičnega metra.«

Najmanj je hlodov ciprese, letos je na voljo samo eden, lani sta bila dva, ki sta dosegla presenetljivo dobro ceno 300 evrov na kubični meter. Redke in zelo cenjene so tudi slive, za katere je mogoče iztržiti 2200 evrov na kubik, uporabljajo pa jih za izdelavo pip ter drobnih lesenih izdelkov.

Jeromel pravi, da se je oglasilo že precej kupcev, poleg slovenskih tudi iz Nemčije, Avstrije, Italije in Švice, pričakuje pa, da bodo prodali vso ponujeno hlodovino. »Lani je po prvi licitaciji nekaj hlodov ostalo, a smo jih ponudili še enkrat in na koncu prodali vse.« Licitacija vrednih sortimentov je dobra priložnost za lastnike, da za svoj les iztržijo precej več, kot bi sicer v neposredni prodaji.

Kubični meter smreke za furnir je na trgu vreden med 150 in 200 evri, na dražbi zanj iztržijo tudi od 500 do 700 evrov, za resonančno smreko, ki jo kupujejo izdelovalci glasbil, tudi več kot 1000 evrov za kubični meter. »Prodajati neposredno podjetjem in obrtnikom je zelo težko. Manjše količine izjemnih hlodov se prodajalcu ne izplača voziti denimo h kupcu na sever Nemčije, saj ne zna oceniti, ali je les sploh dovolj kakovosten, da se mu bodo povrnili stroški prevoza,« je še povedal Jeromel.

Dražba letos prvič ne bo na letališču, temveč ob vhodu v mesto na parkirišču pri Preventovi hali. Jeromel je povedal, da je bila najemnina za prostor na letališču previsoka, zaradi letošnje velike količine hlodov pa tam ne bi bilo prostora za vse. Predstavitev rezultatov dražbe in dan odprtih vrat za obiskovalce bo 9. februarja.