Za male čistilne naprave Dolenjci dobili svetovalce

Do konca leta morajo zgraditi okoli 8000 naprav namesto pretočnih greznic

Objavljeno
11. junij 2015 01.07
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - V sedmih dolenjskih občinah 8000 objektov ni priključenih na javno kanalizacijo. Tega si tudi še ne morejo obetati, zato morajo lastniki do konca leta zgraditi male čistilne naprave ali nepretočne greznice. Z nasveti jim bodo pomagali v novi informacijski pisarni v upravni stavbi osrednje novomeške čistilne naprave pri Krki v Ločni.

Informacijska pisarna je odprta ob sredah med 12. in 17. uro. »Takrat lahko občani urejajo zadeve po raznih uradih in se bodo lahko oglasili še pri nas,« je povedal direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič, ki priporoča napoved obiska. Informacije bodo posredovali tudi po elektronski pošti, dostopne so na spletni strani Komunale Novo mesto, vsi lastniki objektov pa bodo prejeli brošuro z glavnimi informacijami in napotki, a z osebnim stikom se po Klemenčičevem prepričanju najhitreje pride do najboljše rešitve za posamezni primer: »Ne bomo rekli, katero od številnih malih čistilnih naprav, ki so na trgu, naj kdo kupi, na osnovi izkušenj, ki jih imamo, saj njihovo delovanje redno pregledujemo, pa bomo znali svetovati, kakšna je najboljša za posamezen primer.«

Čas le še do konca leta

Za drugačno ravnanje s komunalno odpadno vodo morajo poskrbeti lastniki objektov, ki niso priključeni na javno kanalizacijo in za to niti nimajo možnosti, imajo pa vodovodni priključek oziroma uporabljajo vodo, ali če je v objektu prijavljena vsaj ena oseba. Nova informacijska pisarna je namenjena informiranju občanov o možnosti priključevanja na javno kanalizacijo, praznjenju greznic, predvsem pa postavitvi in obratovanju malih čistilnih naprav. Zakonski rok za njihovo postavitev je konec leta 2017, na Dolenjskem, ki zaradi kraškega območja spada med občutljiva območja, pa je kar dve leti krajši.

V občinah Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža, Škocjan, Šmarješke Toplice in Žužemberk, v katerih je ravnanje z odpadnimi vodami skrb novomeške Komunale, zdaj deluje le 140 malih čistilnih naprav, vse ostale bo treba še zgraditi. Za počitniške objekte z manjšo porabo vode bodo še dovoljene greznice, vendar namesto zdaj prevladujočih pretočnih nepretočne.

Oktobra položnice za vse

Novomeška Komunala bo v vseh sedmih občinah storitev ravnanja s komunalno odpadno vodo za objekte, ki niso priključeni na javno komunalno omrežje, začela izvajati kot javno gospodarsko službo 1. oktobra.

Odvoz grezničnih vsebin, ki je potreben približno na tri leta, zdaj opravlja po naročilu, stane pa od 150 do 200 evrov. Po novem bodo tudi ti uporabniki dobili položnico vsak mesec, omrežnina bo znašala kot za vse druge uporabnike 2,11 evra, strošek čiščenja pa bo 0,36 evra na kubični meter porabljene vode. V objektih brez števcev bodo obračunali 150 litrov vode na dan na prijavljeno osebo. Za večino objektov to menda ne bo problem, ni pa še znano, kako bodo ta problem reševali za objekte v romskih naseljih, kjer je na enem naslovu prijavljenih 200 oseb in več.