Za most v Mednem kar naenkrat našli denar

Direkcija za infrastrukturo (DRSI) bo zaradi dodatnih sredstev lahko razpisala dela za obnovo dotrajanega nadvoza na cesti Ljubljana-Kranj, montažnega mostu na Vidmu.

Objavljeno
01. junij 2015 22.35
Protest Medno
Marjana Hanc, Aleš Stergar, Bojan Rajšek
Marjana Hanc, Aleš Stergar, Bojan Rajšek

Medvode – V DRSI so se odločili, da nobenemu od treh ponudnikov za postavitev montažnega mostu v Mednem ne oddajo dela, ampak bodo objavili nov razpis za oddajo del sanacije nadvoza (v resnici gre za dva mostova). Ker so iz državnega proračuna prejeli dodaten denar, šlo naj bi za 15 milijonov evrov, se bo nadaljevala ustavljena obnova ceste na Sorico, ob premostitvi Mlinski potok v občini Dol pri Ljubljani pa naj bi postavili začasni most.

Odločitev, da DRSI po dobrih štirih mesecih konča razpis za postavitev začasnega mostu brez izbire izvajalca in objavi novega za sanacijo nadvoza, je veliko presenečenje. »Za to smo se odločili zaradi spremenjenih okoliščin. Ponudniki so se na izbiro naročnika za postavitev montažnega mostu pritožili, in ko je Državna revizijska komisija odločala o pritožbi, je 12. maja DRSI prejel informacijo, da bodo v proračunu zagotovljena tudi sredstva za dokončanje del na začasno ustavljenih gradbišč in najbolj problematične premostitvene objekte.

Zakonodaja v tisti fazi ni omogočala ustavitve postopka za montažni most, zato ga je bilo treba končati, v tem času pa so se že začele priprave za nov razpis za sanacijo,« so zapisali v sporočilu z DRSI. Zakaj tega niso povedali že županom petih občin ob regionalni cesti Kranj–Ljubljana, ki so zaradi mostu protestirali v začetku prejšnjega tedna, torej 14 dni po tem, ko so na DRSI prejeli informacijo o dodatnih sredstvih v proračunu in ko so že »potekale priprave na nov razpis«, v direkciji niso pojasnili.

Obnova in dva začasna mostova v Mednem

Direktor DRSI Sergij Grmek je za Delo povedal, da je projektna dokumentacija pripravljena in da bi lahko dela oddali septembra, če na prekinitev sedanjega razpisa in na izbor izvajalcev na novem ne bo pritožb. Investicijska vrednost projekta znaša 2,3 milijona evrov, poleg obnove nadvoza čez progo v Mednem in obnove premostitve na cesti naprej proti Medvodam pa vključuje še dva začasna mostova čez progo in dve premostitvi proti Medvodam.
Medvoški župan Nejc Smole, eden od pobudnikov protestnega shoda županov pred tednom dni, je s predlagano rešitvijo zadovoljen. »To je optimalna rešitev,« je dejal za Delo.

Nadaljevanje del na cesti v Sorico še v juniju

Zadovoljen je tudi župan občine Železniki Anton Luznar, ki zaradi dodatnih sredstev pričakuje, da bo Gorenjska gradbena družba (GGD) še ta mesec nadaljevala dela na cesti Sorica–Podrošt. Na deset milijonov evrov ocenjena rekonstrukcija traja že od leta 2007, a je komaj na polovici: obnovljene je 1,6 kilometra ceste. Leta 2013 je direkcija z GGD podpisala 2,6 milijona evrov vredno pogodbo o ureditvi še 600-metrskega odseka za cesto na Sorico, a so opravili le za milijon del, nato pa je leta 2014 denarja zmanjkalo.

»Najprej so nam na DRSI pojasnjevali, da bi letos z rebalansom državnega proračuna zagotovili 800.000 evrov, nato milijon, pred kratkim pa sem dobil pojasnilo, da bi lahko dobili celoten manjkajoči znesek 1,6 milijona evrov. Samo da začnejo spet obnavljati, kajti po cesti do Sorice, kjer živi 300 ljudi in smo si veliko obetali od turizma, avtobusi zaradi omejitve ne smejo voziti. Tudi po obnovi bosta ostala še dva odseka, urediti bo treba še križišče v Podroštu,« je dejal župan Anton Luznar.

Premik tudi v Dolu

DRSI bo s pomočjo dodatnega denarja začel reševati problematiko premostitve čez Mlinski potok v Dolu. Na zasavski cesti bodo za promet proti Ljubljani na severni strani obstoječe ceste postavili začasni most, za katerega bo razpis predvidoma objavljen še ta teden. Hkrati nameravajo zgraditi še temelje za drugi začasni most, na katera bi nato med obnovo speljali ves promet. Dolski župan Janez Tekavc pravi, da bo zadovoljen z vsako rešitvijo, ki bo razbremenila občinske ceste, te zdaj ob prometnih konicah uporabljajo vozniki iz Litije in Zasavja, da se na glavni cesti izognejo mostu, kjer poteka izmenično enosmerni promet že od januarja lani.

Pred dnevi je občina Dol pri Ljubljani opravila jutranje štetje prometa v Beričevem, kjer so v komaj poldrugi uri našteli 300 osebnih vozil, ki so se poskušala izogniti prometnemu zamašku na zasavski cesti. Dobre tri metre široko vaško cesto uporabljajo tudi šolarji, ki so tako vsak dan izpostavljeni nevarnosti, opozarja Tekavc.