Za pet bohinjskih hotelov bi dali deset milijonov

Bohinjski župan verjame, da bi z dobrim načrtom dobili posojilo.

Objavljeno
18. november 2011 11.40
Posodobljeno
18. november 2011 11.45
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Bohinjska Bistrica – Z javno obravnavo se bo danes v domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici nadaljeval postopek za morebitni odkup petih bohinjskih hotelov (Ski, Pod Voglom, Bellevue, Bohinj, Zlatorog), ki so v posredni ali neposredni lasti družine Zmaga Pačnika. Zamisel župana so svetniki načelno podprli, pričakuje, da jo bodo tudi drugi domačini.

Ste lastnike hotelov že seznanili z namero?

Mislim, da so seznanjeni, z njimi poskušamo vzpostaviti stik. Kot mi je znano so pripravljeni za prodajo, kaj bolj konkretnega pa ne morem reči.

O vrednosti hotelov se pojavljajo različne številke, od deset do celo sto milijonov evrov. V Proračun občine je približno 9 milijonov?

Po moji oceni so vredni okoli deset milijonov evrov. Najbolj realna bo cena, ki jo bo določil sodni cenilec.

Kljub temu bo na koncu od lastnika odvisno, ali bo takšno ponudbo sprejel in hotele prodal!

To je res. Verjamem, da bo lastnik našo ponudbo prepoznal kot korektno. Naša želja je, da ti hoteli spet postanejo jedro turizma v Bohinju.

Ali je v Bohinju dovolj kadrovskega in finančnega kapitala, da bi uresničili zamisel?

Veliko ljudi dnevno odhaja iz Bohinja in to so strokovno usposobljeni ljudje. Veliko stavimo na mlade, izobražene. V hotelih ne potrebujemo samo natakarjev in kuharjev, ampak tudi vire, ki prinašajo višjo dodano vrednost.

Kaj pa finančni potencial?

Konstrukcija je razdeljena na dva dela: na stvarne vložke in na finančni del. Občina lahko kot stvarni vložek vloži parkirnine, vstopnine, zaračunane prevoze s turistično ladjo. Stvarni vložek v podjetje bo vreden od 600.000 do milijona evrov.

Koliko bodo zagotovili zasebni vlagateljev iz Bohinja?

Predlagali bomo minimalni vložek, saj bi z vložki v višini nekaj 100 evrov težko vzdrževali kapitalsko ustreznost podjetja. To je tvegan posel, a v tržnem sistemu je treba biti pogumen.

Kako boste v kriznih časih pritegnili k sodelovanju banke?

Predstavniki banke, ki je še nočem razkriti, so povedali, da je posojilo mogoče dobiti, če je poslovni načrt dobro pripravljen in je podjetje kapitalsko ustrezno.

Kakšna bo vloga občine?

Občina ne bo edini lastnik, saj nastopa predvsem kot generator in se pozneje lahko umakne iz podjetja. Primere, ko so občine lastniki turističnih podjetij, bi lahko našli tudi v Avstriji.

Med Bohinjci je kar nekaj dvomov glede odkupa hotelov. Spomnijo se neuspele zamisli o organizaciji zimskih olimpijskih iger...

Vsaka ideja je najprej predmet razprave, zato jo tudi pripravljamo. Ti hoteli bodo zaživeli, če bodo ljudje idejo prepoznali kot priložnost.

Kateri koraki bodo sledili javni obravnavi?

Čimprej bo treba navezati stik z lastnikom. V primeru dogovora, je treba pravnoformalno urediti status podjetja in nato skleniti pogodbo za odkup. Nosilec vseh aktivnosti ne bo občina, ampak podjetje, ki lahko v nekaj letih postane eno najmočnejših turističnih v Bohinju.