Za petične goste Vile Bled le omejena ponudba

Začetek sedem milijonov evrov vredne prenove napovedujejo jeseni letos.

Objavljeno
03. maj 2013 18.24
Vila Bled
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bled – Vila Bled bo tako kot za prvomajske praznike odprta tudi poleti, čeprav so v protokolarnem zavodu Brdo, ki z njo upravlja, načrtovali, da bo zaradi prenove in energetske sanacije zaprta. Vendar bo ponudba najprestižnejšega turističnega objekta ob Blejskem jezeru precej okrnjena, saj bo kuhinja obratovala samo zvečer.

Sportina je upravljanje Vile Bled lani vrnila državi, saj ni zmogla izpolniti pogodbenih obveznosti o vlaganjih.
Z generalnega sekretariata vlade so pojasnili, da so se zaradi zavedanja o pomenu Vile Bled za celotno turistično območje odločili, da bodo »Vilo Bled delno odprli za prvomajske praznike in da bo odprta vso poletno sezono«, od junija do oktobra. V Vili bo od prvomajskih praznikov naprej delovala info-točka, »na voljo bodo gostinske storitve, sobe pa po povpraševanju.«

Iris Kociper Haas, direktorica protokolarnega zavoda Brdo, ki je prevzel upravljanje Vile Bled, je pojasnila, da restavracija čez dan ne bo obratovala pa tudi sicer bo ponudba prilagojena razmeram. »Do začetka prenove bo Vila obratovala kot hotel – da ujamemo sezono«, je dejala direktorica, ki je prepričana, da stalnih (petičnih) gostov čez dan zaprta restavracija ne bo pretirano motila. Ponudba bo letos obsegala le prenočitev z zajtrkom, restavracija pa bo odprta zvečer. Na vprašanje Dela, kako bodo nameravajo zapolniti zmogljivosti najprestižnejšega turističnega objekta ob Blejskem jezeru, saj Vile zaradi napovedane prenove niso tržili, je Iris Kociper Haas izrazila prepričanje, da se bodo stalni gosti vrnili.

Zdaj so vse aktivnosti usmerjene v pridobitev kohezijskih sredstev za prenovo in energetsko sanacijo Vile, pravi Kociper Haasova in dodaja. Z generalnega sekretariata vlade so pojasnili, da bodo pripravili finančno konstrukcijo prenove, za katero ocenjujejo, da bo stala sedem milijonov evrov. Zanjo pričakujejo tudi evropska kohezijska sredstva, gradbena dela pa bi lahko začeli jeseni.

Vila Bled je za blejski turizem zelo pomembna, pravi direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar, ki se ji zdi pomembno, da bo Vila v poletni sezoni le odprta. Hkrati se strinja, da hotel z omejenim delovanjem kuhinje ni najboljša rešitev. Dodala je še, da bi morala država najti primernega hotelirja, ki bi Vilo peljal naprej.