Za plovbo po Bohinjskem jezeru bo treba plačati

Uporabniki plovil bodo odslej morali uporabljati točno določena vstopna-izstopna mesta in za infrastrukturo tudi plačati.

Objavljeno
04. februar 2016 20.24
Bohinj - Bohinjski občinski svetniki so na današnji seji sprejeli odlok o plovbnem režimu, s katerim želijo vzpostaviti red na Bohinjskem jezeru. Uporabniki plovil bodo tako odslej morali uporabljati točno določena vstopna-izstopna mesta in za infrastrukturo tudi plačati. Cena za en dan bo dva, za en teden pet, za vse leto pa 20 evrov.

»V zadnjem času smo bili zaradi sprejemanja odloka deležni takšnih in drugačnih kritik. Vendar naš namen ni, da bi koga omejevali, temveč želimo le določiti pogoje, pod katerimi se odvijajo dejavnosti na naših vodah. Verjamem, da bo čas pokazal, da smo storili prav in da je odlok dobronameren,« je izpostavil bohinjski župan Franc Kramar ter dodal, da podobni odloki veljajo na primer tudi za Sočo, Kolpo in Ljubljanico.

»Ideja odloka je vzpostaviti red na našem jezeru, da bi ga tudi v prihodnosti ohranili kot naravno vrednoto,« je poudaril občinski svetnik Bojan Traven. »Nikomur ne branimo nobene dejavnosti na jezeru, vzpostavljamo le sistem izvajanja. Jezera ne moremo prepustiti stihiji,« je dejal in dodal, da so odločitve za vzpostavitev reda pač nepopularne.

»Vemo, kaj hočemo z jezerom. Vemo, da je treba omogočiti najrazličnejše dejavnosti, hkrati pa je prav, da tisti, ki več uporabljajo jezero za njegovo vzdrževanje tudi več plačajo,« je poudaril Traven, ki meni, da postavljene cene vendarle niso visoke in so precej nižje od tistih, ki jih predvideva osnutek novega plovbnega režima na Blejskem jezeru.

 

Uporabniki različnih plovil, tudi supov, bodo lahko na jezero vstopili le na omenjenih točkah, kjer bodo plačali pristojbine za uporabo, iz katerih bo občina financirala vzdrževanje infrastrukture. Uporaba vstopno-izstopnih mest in plačilo pa ne bosta potrebna za manjša plovila, kot so jadralne deske, kajti, manjši napihljivi čolni in podobni rekviziti.