Za pogin lipicancev verjetno kriva krma

V ospredju so kot možni vir zastrupitve krma ali krmni dodatki in še druge, konjskemu zdravju škodljive spojine.

Objavljeno
02. avgust 2011 08.41
Posodobljeno
02. avgust 2011 08.54
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Lipica – Vodstvo javnega zavoda Kobilarna Lipica bo na današnji tiskovni konferenci predstavilo zadnje ugotovitve preiskav v zvezi s poginom konj, novinarjem pa bi radi opisali in predstavili resnične razmere in oskrbo lipiške črede.

Direktor kobilarne Tomi Rumpf nam je potrdil, da bodo predstavili in komentirali izsledke analiz, ki jih je opravil Zavod za zdravstveno varstvo Maribor, o katerih so mediji prejšnji teden že poročali, dokončno potrjenega vzroka za pogin konj pa še ne vedo.

Zadnjo besedo bodo imeli veterinarji. Strokovnjaki mariborskega zavoda so v vzorcih urina zadnjih dveh poginulih konj odkrili strup lupanin, ki so ga našli tudi v telesih marca poginulih konj. Ta bi v telesa živali lahko prešel s hrano ali nastal kot produkt presnove v konjskem telesu. Tako so v ospredju kot možni vir zastrupitve krma ali krmni dodatki, v katerih so na mariborskem zavodu odkrili še nekatere druge, konjskemu zdravju škodljive spojine, domneve o mogoči sabotaži pa so potihnile.

Letos je v lipiški kobilarni poginilo skupaj devet konj: najprej 11. marca konj v začasnem hlevu pred prireditvijo v Stožicah, dan oziroma dva za tem v domačem turističnem hlevu še trije, pozneje, kar je javnost izvedela z zamudo, pa še četrti konj.

Marca je vodstvo lipiške kobilarne zatrjevalo, da je krma strogo nadzorovana in da ne more biti vzrok pogina.

Toda julija letos sta verjetno zaradi podobnega vzroka poginila še dva konja, vzrok za pogin letošnjih sedem poginulih od skupaj devetih v kobilarni pa še vedno ni razjasnjen. Poleg konj, ki so poginili zaradi kolik, je v kobilarni poginila kobila zaradi krvavitve po kotitvi, usmrtili pa so konja, pri katerem so odkrili tumor.