Za politični azil lahko zaprosi tudi Cerar

Priznanje države Svobodno belokranjsko ozemlje najprej pričakujejo od Prlekov in Vatikana.

Objavljeno
12. oktober 2017 22.17
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Metlika, Semič – Pri peninarju Ivanu Simoniču v Semiču so predstavniki Svobodnega belokranjskega ozemlja (SBO) odprli prvo ministrstvo za penjenje, ki bo odgovorno za penjenje čez vse in vsakogar, zaradi izrečenih besed pa se ne bo nikoli nikomur nič hudega zgodilo. Spominsko ploščo sta odkrili semiška županja Polona Kambič in Irena Vide.

Kambičeva je pri tem izrazila zadovoljstvo, saj so od države zaman čakali na odprtje kakšnega pomembnega urada, na koncu pa so dobili celo ministrstvo, ki bo poskrbelo za zdravje in dobro počutje njihovih državljanov.

Pred tem so na Jugorju v gostišču Badovinac predstavili potne liste SBO, ki jih izdaja lastnik hrama in prvi carinik Peter Badovinac. Poleg tega pazi, da ljudje ne uvažajo dolenjskega cvička, ki je v deželi metliške črnine strogo prepovedan. Koliko potnih listov je doslej izdal, je skrbno varovana poslovna skrivnost – po nekaterih informacijah okoli 5000 izvodov.

Večji od Vatikana in Monaka

Pri vsem skupaj gre za domiselno turistično promocijo ozemlja od Gorjancev do Kolpe, s katero želijo vinogradniki in gostinci v kraje privabiti čim več turistov iz bližnje in daljne okolice in seveda iz EU. Izdajajo tudi vinojete, ki zagotavljajo popust pri brezplačnem parkiranju. Razvili so svojo zastavo in predstavili denar goldinar. V gostišču Veselič v Podzemlju je mogoče pridobiti vozniško dovoljenje SBO, v Drašičih pri oljarju Martinu Pečariču pa so odprli kliniko za navajanje na odvisnost od olj. Več kakor 25 različnih olj prodajata kar višji medicinski sestri. Oljarna ima več kakor stoletno tradicijo, v kliniki pa ne poznajo čakalnih vrst in osebja ni mogoče podkupiti. V Radovici obstaja tudi šola z imenom Bistra buča, kjer poteka pouk kakor v 60. letih prejšnjega stoletja. Tam sta za pokušnjo tudi protokolarno vino Metliček, ki je vedno postreženo z belimi rokavicami, in šolsko vino Bučman. Na območju SBO na 595,3 kvadratnega kilometra živi 26.488 ljudi, država pa je večja od Vatikana, San Marina, Monaka in celo od Andore. Prireditve so potekale na četrti dan v tednu, ker je menda prav na četrtek Bog ustvaril deželo na sončni strani Gorjancev. Geslo vseh vinoljubov ob Koupi se glasi »Kje je šank«.

Za priznanje še niso zaprosili

Za prvega predsednika SBO se je pred časom »demokratično« sam oklical humorist in nekdanji šolnik Toni Gašperič. Z ustanovitvijo države želijo ohraniti prijaznost, gostoljubnost in preprečiti vdor slabemu razpoloženju, prepirom ter zaščititi belokranjska vina. Povedal je, da nameravajo v prihodnje v Velikem Nerajcu odpreti hišo za spočetje, v kakršnih so nekoč prenočevali mladoporočenci. Da bi privabili čim več lopovov, se pripravljajo na ustanovitev Slabe banke, pripravljajo še ustavo. SBO še ni zaprosil za priznanje nobene države, ker so se projekta lotili precej bolj domiselno, kakor to počno Katalonci. »Pričakujem, da nas bodo prvi priznali Prleki, ki že imajo svojo samostojno republiko, in tudi Vatikan, saj je veliko Belokranjcev pobožnih,« je prepričan Gašperič, ki zagotavlja, da imajo rešene meje z Avstralijo, Rusijo in Indokino, medtem ko z brati Hrvati v Brezovici še malce škriplje. Z aktualno slovensko oblastjo nimajo težav, saj jim ni preprečila osamosvojitve. »Verjetno je vzrok to, da smo gospodu Miru Cerarju podarili potni list SBO, s katerim bo lahko kadarkoli zaprosil za politično zatočišče.«