Za poškodovane le deset minut

Najboljše ekipe prve pomoči se bodo jutri pomerile na Koroškem.

Objavljeno
29. september 2016 21.05
TPO-temeljni postopki oživljanja, izvajanje zunanje masaže srca in umetnega dihanja, uporaba avtomatičnega defibrilatorja ter ukrepanje pri zapori dihalne poti. Ljubljana, Slovenija 19.oktobra 2015. [temeljni postopki oživljanja,umetno
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Središče mesta bo jutri od 9. do 16. ure gostilo 22. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite (CZ) in Rdečega križa (RK). V izurjenosti in znanju zagotavljanja prve pomoči ob naravnih in drugih nesrečah se je pomerilo štirinajst ekip iz vse države.

Branko Dervodel, predsednik organizacijskega odbora prireditve in namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, pravi, da se bodo na Glavnem trgu in Trgu svobode predstavile reševalne službe, enote sil za zaščito in reševanje ter društva in organizacije s tega področja: »Na tekmovanju bo sodelovalo štiristo pripadnikov sil za zaščito in reševanje.« Ekipe prve pomoči CZ in RK bodo omogočale pomoč na sedmih točkah v središču mesta, kjer bodo simulacije različnih vrst nesreč. Vsaka ekipa se bo na posamezni delovni točki zadržala največ deset minut in se nato preizkusila na naslednji. Statisti bodo morali isti scenarij nesreče ponoviti kar štirinajstkrat.

Šestčlanske laične ekipe, ki na terenu ne morejo nadomestiti ekip nujne medicinske pomoči, a so jim v veliko pomoč, bodo ocenjevali izkušeni ocenjevalci. »Prireditev je namenjena tudi ozaveščanju ljudi, kako pomembno je zagotavljanje prve pomoči, zato občane vabimo k ogledu,« pravi Renata Brunskole, namestnica predsednika organizacijskega odbora prireditve in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije.