Za pozidavo dva hektara Fiese

V prostorskem načru so za polovico zmanjšali apetite gradbenih baronov, a še zmeraj bo mogoče zgraditi več deset stanovanj.

Objavljeno
22. februar 2017 00.02
Fiesa
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Fiesa − Piranski svetniki so včeraj brez glasu proti sprejeli podrobni prostorski načrt (OPPN) za zahodni del Fiese, ki bo na tem območju omogočil gradnjo približno 15 stavb, v katerih bo približno 40 stanovanj in več garažnih hiš. S tem so precej popravili in zmanjšali neuporaben zazidalni načrt iz leta 2002, vendar še zmeraj omogočili precejšnje gradbene posege v nekoč pravljično zeleno oazo v bližini Pirana.

OPPN so izdelali po predlogu Factor Projekta, ki je v tem delu Fiese nasledil lastništvo večjega dela zemljišč, nekdaj v lasti Factor banke. Dosedanji zazidalni načrt je imel toliko pomanjkljivosti, da ga niso mogli uporabiti. Zdaj so občinski urbanisti za približno polovico zmanjšali apetite, ki so jih znani gradbeni baroni pred 15 leti podtaknili tedanji občinski oblasti. Toda dovoljene gradnje bodo kljub vsemu občutno obremenile že tako predvsem poleti obremenjeno naravo v tem obalnem biseru.

Prostorski načrt omogoča Factor Projektu gradnjo sedmih hiš z največ 17 stanovanji in dveh garaž za približno 40 vozil. Smart Inženiring bo lahko zgradil dve večstanovanjski stavbi. Ena je bila mišljena kot apartmajski hotel, druga kot večstanovanjska hiša. Toda v velikem apartmajskem »hotelu« bo še najmanj 18 stanovanj. Občina bo lahko prodala tri parcele za tri dvostanovanjske hiše. Na mestu sedanjega velikega parkirišča bo lahko zgradila garažno hišo s površino 4250 kvadratnih metrov v štirih etažah, kar bi omogočilo kakšnih 150 parkirnih mest. Občina bo šele s sprejetim prostorskim načrtom lahko uredila dostopno cesto od Arz do kampa in pripadajočo infrastrukturo s pločnikom. Gre za eno od občinskih sramot, saj morajo pešci zdaj do Fiese hoditi po sredi ceste. Predvidena je tudi ureditev posebne pešpoti mimo novega naselja nad Fieso.

Priložnost za povečanje počitniških domov bodo dobili lastniki počitniškega doma Slovenj Gradca in občine Mislinja (za 400 kvadratnih metrov) ter Mladinske knjige za 630 kvadratnih metrov. V celoti bodo pozidali poldrugi hektar parcel, poleg tega pa zgradili še novo dostopno cesto do novogradenj.

V odloku o programu opremljanja stavbnih zemljišč za Fieso je občina predvidela, da so stroški za novo in obstoječo komunalno opremo brez upoštevanja garažnih hiš 1,55 milijona evrov. Znesek bo osnova za odmero komunalnega prispevka, ki ga bodo odmerili novim investitorjem.