Za predsednika Zdravniške zbornice pet kandidatov

Novega presednika zbornice bodo zdravniki volili 13. decembra. Spomladi niso dosegli potrebnega kvoruma.

Objavljeno
17. november 2016 17.44
*lvi* Zdravniska zbornica
N. Č.
N. Č.

Ljubljana - Na razpis za predsednika Zdravniške zbornice Slovenije se je prijavilo pet kandidatov: nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, nekdanja predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan, zdravnik koncesionar Miro Lasbaher, nefrolog Boštjan Kersnič in sedanji predsednik zbornice Andrej Možina.

Novega predsednika zbornice bodo zdravniki volili na tajnih volitvah 13. decembra z glasovanjem po pošti. Volitve bodo veljavne le, če se bo glasovanja udeležila vsaj polovica članov zbornice z volilno pravico. Teh je bilo na dan objave volitev, 1. novembra, 10.505.

Maja letos niso dosegli kvoruma, zato bodo zdaj volitve ponovili. Spomladi sta se za vodenje zbornice potegovala Možina ter njegova predhodnica na tem položaju Živčec Kalanova. Volitve so zaradi neizpolnitve kvoruma morali ponoviti tudi pred štirimi leti.

Za predsednika zbornice lahko sicer kandidira vsak član zbornice, ki od objave volitev pri volilni komisiji vloži prijavo, iz katere izhaja, da je njegovo kandidaturo predlagalo vsaj 50 zdravnikov s podpisano izjavo ali pa so kandidaturo predlagali najmanj trije regijski odbori ali da kandidaturo predlaga izvršilni odbor.

Kandidat za predsednika zbornice mora ob kandidaturi vložiti tudi izjavo, da ni nosilec funkcij v organih političnih strank, še piše na spletni strani zbornice.