Za romske otroke najprej pipa, potem šola

Po letu delovanja projekta Skupa-j zadovoljni vsi, protestirajo le v romski zvezi Umbrella-Dežnik.

Objavljeno
14. maj 2015 20.33
Ravnateljica
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Škocjan – V romskem naselju v Dobruški vasi v učnem zabojniku pod okriljem Policije že leto dni poteka evropski projekt Skupa-j za lažjo vključitev romskih otrok v učni program. Otroci učne urice radi obiskujejo, le v Zvezi romske skupnosti Umbrella-Dežnik (ZRSU-D) projektu nasprotujejo.

Program predšolske vzgoje v učnem zabojniku za romske otroke v povprečju obiskuje okoli deset malčkov na dan. Ravnateljica škocjanske osnovne šole Frana Metelka Irena Čengija Peterlin pravi, da so izkušnje po letu delovanja zelo pozitivne. Romski učenci obiskujejo popoldanske delavnice, na katerih delajo domače naloge in utrjujejo snov.

Iz tega naselja so lani jeseni vpisali kar nekaj prvošolčkov, in tisti, ki so delavnice obiskovali tudi čez poletne mesece, so se lažje vključili v šolski vsakdan ter navezali stike z drugimi otroki in imeli so manj težav pri nabiranju učnega znanja v slovenskem jeziku.

Tahirović nasprotuje

Toda nad inkubatorjem, kjer romske otroke pripravljajo na vstop v šolo, niso navdušeni vsi. »Nasprotujem postavljanju zabojnikov v romskih naseljih, kjer Romi nimajo niti vode in elektrike,« pravi predsednik ZRSU-D Haris Tahirović. Meni, da bi morala država najprej poskrbeti za osnovno komunalno infrastrukturo v romskih naseljih, šele nato pa od staršev zahtevati, da otroci obiskujejo šolo. »Na policiji smo na učinke projekta ponosni. Prepričani smo, da bodo prebivalci naselja znali zavrniti vsakogar, ki bo z neargumentiranimi trditvami poskušal prekiniti projekt,« je za Delo povedala Vesna Drole z generalne policijske uprave v Ljubljani, ki pa o problemih, s katerimi se v zadnjem času soočajo pri izvajanju projekta Skupa-j, ni hotela govoriti.

Pred kratkim je bil namreč prav pred učnim inkubatorjem v Dobruški vasi buren krizni sestanek med Romi in Tahirovićem, škocjanskim županom in policijo.

Na vladnem uradu za narodnosti pravijo, da je projekt treba nadaljevati. S šolskim ministrstvom so ga še nadgradili, tako da romskim učencem nudijo tudi popoldansko učno pomoč. Tahirovićeve navedbe je zavrnil tudi predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič.