Za samski dom SGP Zasavje je Vili Treven ponudil premalo

V procesu prodaje premoženja SGP Zasavje v stečaju kupce čakajo še številne nepremičnine; železokrivnica in avtopark prodana.

Objavljeno
29. april 2014 22.01
SLOVENIJA,TRBOVLJE,15,8,2012, OBUPOZANI PREBIVALCI TRBOVELJ. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Železokrivnica in del Tike, dve nepremičnini SGP Zasavje v stečaju, sta za 400.000 evrov dobili nova lastnika. Samski dom ni imel te sreče. Trboveljski župan Vili Treven je namreč zanj stečajni upraviteljici Kseniji Toplikar Zorn ponudil manj kot petino likvidacijske vrednosti objekta ali 97.000 evrov neto.

Po dveh neuspelih dražbah je stečajni upraviteljici Kseniji Toplikar Zorn končno uspelo najti kupca za železokrivnico na območju Nasipov z likvidacijsko vrednostjo slabih 260.000 evrov. Kupil jo je samostojni podjetnik, krovec in tesar Igor Grošelj iz Zagorja. Januarja so zanjo prispele štiri ponudbe, a NLB kot ločitvena upnica ni privolilla v prodajo najboljšemu ponudniku za dobrih 66 tisočakov. Grošelj, ki jo je zdaj odkupil za 98 tisočakov, pravi, da se je za investicijo odločil, ker želi širiti dejavnost, saj doma, v Požarjah, te možnosti nima. Obnovo objekta, kjer bo najprej uredil skadišče, kasneje pa proizvodni obrat, napoveduje že letos. »Ko bo posel stekel, nameravam še koga zaposliti,« je dejal.

Novega lastnika sta dobila tudi pritličje bivše trboveljske Tike in kompleks avtoparka; Trboveljčan Roman Ahac je zanju ponudil 306.000 evrov, v njej pa bo po podatkih Zornove razvijal kartonažno dejavnost, s katero se je ukvarjal že v nekdanjem grafično-embalažnem podjetju Tika in kasneje v Pak 4.

Brez rešitve za socialni geto

Trboveljski župan Vili Treven je lani jeseni napovedal, da bo v nekdanjem samskem domu SGP Zasavje v stečaju uredili petindvajset stanovanjskih enot za ljudi s socialnega roba in da bo občina iz proračuna zagotovila tudi več kot 50.000 evrov dodatnih vlaganj. Vendar je Toplikar Zornovi poslal tako nizko ponudbo, da ločitvena upnica NLB vanjo ni privolila. Tako je več kot 15 prebivalcev »socialnega geta« v Bevškem znova izgubilo upanje na selitev v človeka dostojne prostore.

Prav prenizke ponudbe za nepremičnine so glavni razlog, zaradi katerega se stečajni postopek SGP Zasavje še ne bo končal kmalu. »Za vse nepremičnine smo že imeli kupce, a zanje niso bili pripravljeni plačati dovolj, da bi banke upnice dale soglasje. Ponudbe so dosegle od 25 do 30 odstotkov ocenjene vrednosti.« V stečajnem postopku so doslej poplačevali zgolj zavarovane terjatve upnikov. Od okrog 13 milijonov evrov ocenejene stečajne mase so je unovčili približno desetino.

Še vedno so naprodaj tudi stanovanje in sedem parkirnih mest v kompleksu Čebelica v Ljubljani, upravana zgradba SGP Zasavje v Trbvoljah in stanovanja v kompleksu Senožeti; samski dom v Trbovljah in zemljišči za stanovanjsko gradnjo K5 v Trbovljah ter v Mednem pa čakajo boljših ponudb. »Če se bo postopek predolgo vlekel, bomo premoženje začeli prepuščati ločitvenim upnikom,« pravi Zornova. V prvih treh mesecih leta se je na transakcijski račun in v blagajno bivšega gradbinca steklo skupaj 360.000 evrov iz stečajne mase, odhodkov pa je bilo za 151.000 evrov.