Za sedež izviseli, pri lesnem centru vztrajajo

Korošci ponujajo lokacijo ob Tovarni ivernih plošč v stečaju in pričakujejo tudi njen zagon.

Objavljeno
24. oktober 2016 22.24
Tovarna ivernih plošč, 16.5.2016, Otiški vrh pri Dravogradu [tovarna ivernih plošč, lesna industrija, les]
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Dravograd – Po neuspešnem poskusu, da bi dobili sedež družbe Slovenski državni gozdovi, Korošci zdaj poskušajo priti do enega centra za zbiranje in predelavo lesa od treh. Ker bo odločitev o tem, kje bo državno podjetje centre odprlo, predvidoma sprejeta že novembra, se zadnje dni stopnjujejo politični pritiski na odločevalce.

Koroški župani so vodstvo SiDG pozvali, naj center vzpostavi na Koroškem, dravograjska županja pa je zanj ponudila občinsko zemljišče v bližini Tovarne ivernih plošč v stečaju. Zato so vse bolj glasni tudi pozivi, naj SiDG obudi še proizvodnjo ivernih plošč.

A kaže, da gre bolj za želje kot resnične možnosti za takšen razplet dogodkov. Marko Drobež, stečajni upravitelj Tovarne ivernih plošč, pravi, da se o morebitni prodaji ali najemu Tovarne ivernih plošč s predstavniki podjetja Slovenski državni gozdovi (SiDG) ni pogovarjal. Najem ali prodaja kakršnemu koli, tudi državnemu podjetju, ni mogoča, dokler se ne bo razjasnilo lastništvo 200 metrov dolgega stroja, kontinuirane stiskalnice za proizvodnjo ivernih plošč, ki je srce tovarne. Brez stroja, ki je v lasti Heta Asset Resolution, je tovarna tako rekoč brez vrednosti. Štejejo le zemljišča, na katerih stoji. Stečajni upravitelj je po začetku stečaja poskušal lastnika stiskalnice nagovoriti, da bi skupaj iskali najemnika ali kupca, a v Heti Asset Resoliution za to niso imeli posluha.

Kaj bo s stiskalnico?

Objavili so oglas za prodajo stiskalnice, ki naj bi jo po neuradnih, a zanesljivih informacijah prodali že ta teden. Kdo je kupec, v Heti Asset Resoolution niso povedali. Tako ni jasno, ali bo novi lastnik stiskalnico pustil v Otiškem Vrhu ali pa jo bo morda kljub izjemno velikim stroškom demontaže odpeljal iz Koroške. Stečajni upravitelj napoveduje, da bi v primeru ohranitve stiskalnice v tovarni proizvodnjo v njej lahko zagnali že v nekaj mesecih. Zagonske stroške so ocenili na približno milijon evrov. Dravograjska županja Marijana Cigala trdi, da so ji na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo povedali, da družba SiDG lahko gre v odkup tovarne, če se bo tako odločila. Zlato Ficko iz SiDG ji je pojasnil, da zakonodaja tega ne omogoča. Kot je dejal, je županji med delovnim obiskom na Koroškem zatrdil, da ima regija zaradi velikih površin državnih gozdov na tem območju velike možnosti za vzpostavitev lesnega centra. »Lesna zaloga v koroških državnih gozdovih znaša šest milijonov kubičnih metrov, prirarstka je skoraj 130.000 kubičnih metrov na leto, možni letni posek pa je dobrih 938.000 kubičnih metrov,« je povedal Milan Tretjak, vodja območne enote Zavoda za gozdove Slovenj Gradec.


Državni gozdovi na Koroškem Vir: Infografika

V akcijo koroški poslanci

V prizadevanja za vzpostavitev državnega lesnega centra na Koroškem so se vključili vsi trije koroški poslanci: Danilo Ranc (SMC), Ivan Škodnik(SMC) in Benedikt  Kopmajer (Desus). »To je odlična priložnost, da manj vreden les predelamo v lesni industriji in s tem pospešimo čiščenje gozdov in spravilo od lubadarja napadenega lesa iz gozda. S tem bomo dolgoročno zmanjšali škodo zaradi lubadarja, ki je v zadnjih 20 letih ocenjena na milijardo evrov,« pravi Ranc, nekdanji dolgoletni direktor tovarne iveric. Poslanec je prepričan, da je lokacija v Otiškem Vrhu med najboljšimi za lesni center, saj ima dobro infrastrukturo in leži na stičišču vseh treh koroških dolin. »V poslovnem modelu družbe SiDG je center za zbiranje in predelavo lesa predviden kot eden največjih v državi,« trdi Ranc. V njem naj bi že spomladi dobilo delo kakšnih 50 ljudi.