Za simboličen evro po Kobariškem

Avtobusna povezava najbolj obleganih lokacij je namenjena tako turistom kot domačinom.

Objavljeno
09. julij 2016 21.49
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Kobarid – Do konca avgusta bodo lahko turisti in domačini na Kobariškem precej enostavneje dostopali do glavnih turističnih točk in storitev. Občina je namreč včeraj uvedla avtobusno progo med najbolj obleganimi lokacijami.

Pilotni projekt trajnostne mobilnosti je vreden 20.000 evrov in vključuje 21-sedežni avtobus Hop on-hop off z možnostjo prevoza petih koles, ki bo Kobarid povezal z izhodiščnimi točkami za planinske izlete in starejšim občanom olajšal pot do javnih storitev.

»Med najbolj obleganimi sta izhodišči za Krn in vzpon na Matajur, avtobus bo vozil do kopalnih točk ob reki Nadiži in povezal točke kulturne dediščine: rojstno hišo Simona Gregorčiča, staro vaško jedro v Breginju, vasi, kot so Robidišče, vasi na Livškem, Drežniškem,« je avtobusno progo orisal direktor občinske uprave Simon Škvor. Avtobus bo vozil dvakrat na dan, cena celodnevne vozovnice je simboličen en evro.

Tovrstna turistična ponudba pri nas ni več nikakršna novost. Pred leti so jo uspešno uvedli na Gorenjskem, kjer avtobus povezuje odročnejše kraje okoli Bohinja, Bleda in Radovljice.

»Prevoz je pomemben z dveh vidikov: za domačine v krajih, kjer javnega prevoza ni, in za turiste, ki jim s tem omogočimo oglede znamenitosti in precej lažji dostop do hribov. Pričakujemo, da bo najbolj zaseden za pot do Nadiže in Breginjskega kota,« predvideva vršilka dolžnosti direktorja Lokalne turistične organizacije (LTO) Sotočje Mateja Leban, ki pravi, da bodo na podlagi zasedenosti avtobusa dobili pomembne informacije o uporabi javnih prevozov in o tem, kateri kraji in znamenitosti pritegnejo največ turistov.

Prve potnike bo avtobus s kobariškega trga na vse strani odpeljal ob 6.35.