Za smrt na urgenci ni kriv nihče

Usodna napaka: Podjetje, ki je opravilo nadzor nad gradbeno-obrtniškimi deli, molči

Objavljeno
17. marec 2016 21.50
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana – Po tragičnem dogodku v urgentnem centru v šempetrski bolnišnici se je začelo prelaganje odgovornosti. Kdo je odgovoren, bo pokazala kriminalistična preiskava. Policisti zdaj preiskujejo še tri smrti, ki so se zgodile od odprtja prenovljene urgence.

Odkar obratuje prenovljena urgenca, so med oživljanjem v tej reanimacijski sobi obravnavali devet bolnikov, štirje so umrli, do zdaj je za samo enega potrjeno, da zaradi smejalnega plina. Ali gre za kaznivo dejanje, bo pokazala kriminalistična preiskava.

Dan po razkritju dogodka, v katerem je umrl 52-letni poškodovanec, se je začelo prelaganje odgovornosti za tragični dogodek. Tudi ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc se pozivi k njenemu odstopu zaradi objektivne odgovornosti ne zdijo vredni odziva. Na ministrstvu razlagajo, da so ob primopredaji objekta dobili dokazila o pravilni namestitvi medicinskih plinov. Ostaja torej vprašanje, kako je z nadzorom nad opravljenimi deli.

Pot plinov

Iz Elite, kjer so opravili nadzor nad gradbeno-obrtniškimi deli, se na vprašanja niso odzvali, iz družbe Prima pa so nam sporočili, da so izvedli projektantski nadzor gradnje, kamor ne spada priklop naprav. Kako v praksi poteka strokovni nadzor, nam je opisal Srečo Barbič, direktor družbe Lokainženiring.

»Za vsak del je odgovoren nadzornik svoje stroke. Fizično poteka nadzor tako, da se vsak dan preverja opravljeno delo (vpisi v gradbeni dnevnik). Na začetku gradnje so nadzori vezani na vizualno preverjanje, del pa poteka z ustreznimi meritvami, snemanji, laboratorijskimi pregledi ...«

Iz teh preverjanj se nato sestavi dokazilo o zanesljivosti objektov, gradbene dnevnike in projekt izvedenih del. S temi dokumenti, ki vključujejo tudi izjave izvajalcev del, dobaviteljev in nadzora, se določa, da so izvajalci projekt izvedli skladno z zahtevami. Takrat se upravno enoto zaprosi za tehnični pregled, kjer poleg vseh omenjenih sodelujejo tudi strokovni izvedenci in drugi soglasodajalci.

Če ugotovijo nepravilnosti, jih je treba odpraviti in takrat se izda uporabno dovoljenje. Kateri plin je v cevi, pa se preverja s sistemom odpiranja in zapiranja vodov ter z nadzorom na mestu izpusta plinov. »Posebne naprave pri tem ne uporabljamo, gre predvsem za ugotavljanje poti plinov,« pravi Barbič. Primopredajo opravijo izvajalec, dobavitelj in nadzornik, če je oprema sestavni del projekta. »Če se oprema ali del opreme dobavi kasneje, je to stvar razmerja med dobaviteljem in kupcem.«