Za sodnika ESČP petnajst prijav

Ponovljen razpis: Pahor bo sedaj oblikoval seznam treh kandidatov. Trenutnemu sodniku se mandat izteče konec oktobra.

Objavljeno
23. september 2015 17.24
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Na razpis za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu, ki ga je objavilo ministrstvo za pravosodje, se je prijavilo osem kandidatk in sedem kandidatov.

Ministrstvo bo sedaj kandidature posredovalo uradu predsednika republike. Predsednik države Borut Pahor bo nato za mnenje zaprosil sodni svet in vlado, potem pa oblikoval seznam treh kandidatov, med katerimi morata biti, v skladu s priporočilom parlamentarne skupščine Sveta Evrope, zastopana oba spola. O seznamu bodo nato glasovali poslanci.

Ministrstvo za pravosodje je razpis ponovilo, ker, kot je znano, Borut Pahor izmed preteklih prijavljenih »ni mogel« oblikovati predloga kandidatne liste, čeprav sta tako sodni svet kot vlada vseh sedem kandidatov ocenila za primerne, pri čemer je sodni svet štirim kandidatom dal prednost pred drugo trojico.

Sedanjemu sodniku na Evropskem sodišču v Strasbourgu prof. dr. Boštjanu M. Zupančiču se mandat izteče konec oktobra letos.