Za spominsko ploščo JBTZ ponujali 27.000 evrov

Odtujena spominska plošča je bila na portalu Bolha naprodaj en dan. Končna cena, zgolj šala?

Objavljeno
20. avgust 2013 20.40
Spominska plošča ob 25 letnici Roških procesov spet porisana v Ljubljani 15.avgusta 2013
Samanta Gomboc, notranja politika
Samanta Gomboc, notranja politika

Ljubljana – Spletni oglasnik Bolha.com je zjutraj umaknil mali oglas, v katerem je uporabnik byviden55 za izklicno ceno 50 evrov prodajal spominsko ploščo JBTZ, ki so jo s stavbe na Roški v Ljubljani ukradli na začetku junija. Prodajalec je ob oglasu zapisal, da bo spominsko ploščo prodal najboljšemu ponudniku, sredstva pa namenil v dobrodelne namene.

Za spominsko obeležje JBTZ se je na spletnem oglasniku potegovalo 93 licitatorjev, do umika oglasa pa se je cena povečala na vrtoglavih 27.000 evrov, nam je potrdila Maruša Grah, pristojna za odnose z javnostmi na Bolhi.

Za umik oglasa spominske plošče JBTZ so se na Bolhi odločili, tako pravijo, zaradi kršitev pravil in pogojev uporabe spletnega oglasnika. Vzrok naj bi bili pomanjkljivi podatki lastnika oglasa, s katerimi se je registriral, zaradi česar so mu tudi deaktivirali uporabniško ime in ga o tem obvestili na elektronski naslov.

Prav tako na Bolhi zagotavljajo, da je pravna služba v podjetju o obstoju oglasa že obvestila policijsko postajo Ljubljana Center. Zaradi interesov preiskave več ne želijo razkriti. Tako še vedno ni jasno, ali so oglas ustvarili neznanci, ki so julija letos odtujili spominsko ploščo, ali pa je bil oglas le šala.

Bolha za neresničnost oglasov ne odgovarja

Del spominske plošče je bil pred dnevi poslan v uredništvo našega časnika s pripisom, da odtujitev ni bila kraja, ampak politična akcija. »Osamosvojitev ne pripada nikomur, še najmanj pa tistim, ki že 20 let delijo narod in so vpleteni v korupcijske škandale,« so takrat še zapisali neznani odtujitelji.

Spomnimo, da je na spominskem obeležju v nekaj stavkih opisan proces proti Janezu Janši, Ivanu Borštnerju, Davidu Tasiču in Franciju Zavrlu ter delovanje Odbora za varstvo človekovih pravic. Obeležje so 31. maja na Roški ulici v Ljubljani odkrili trije izmed četverice, saj se Borštner odkritja ni udeležil. Le nekaj dni zatem je spominsko obeležje izginilo s stavbe.

V spletnem oglasniku so pojasnili, da ne odgovarjajo za resničnost objavljenih malih oglasov, niti za njihovo vsebino: »Za mali oglas, vključno s fotografijami, povezavami in tekstom, je izključno odgovorna oseba, ki ta oglas objavi.« Sicer pa na Bolhi zagotavljajo, da uspešno sodelujejo s tržnim inšpektoratom, policijo ter drugimi pristojnimi organi, ki na njihovo podjetje z ustrezno pravno podlago lahko naslovijo poizvedbo o določenem oglasu. V takšnem primeru lahko spletni oglasnik organu posreduje podatke o oglasu in uporabniku.

Državotvorno dejanje?

Izjemno zanimanje, ki ga je spominsko obeležje vzbudilo na spletnem oglasniku Bolha, je za Delo komentiral Dragan Petrovec z Inštituta za kriminologijo na pravni fakulteti v Ljubljani, ki pravi, da ima vsak predmet lahko posebno ceno: »Tudi pravo upošteva 'pretium affectionis' – ceno posebne priljubljenosti, ker predmet lastniku pomeni na primer zelo drag spomin. Če pomislimo, kaj simbolizira Roška, koliko Slovencev, koliko poniževanja v tujem jeziku – 'Janša pojeo ćuftu' – in končno zarjo svobode, potem se zdi odkup takega simbola po taki ceni državotvorno dejanje.«

Poznavalec trga umetnin Brane Kovič je ob vprašanju, kako komentira visoko ceno, ki jo je dosegla spominska plošča, odvrnil, da po njegovi oceni ne gre za umetnino. Gre pa za predmet, ki bi morda zanimal zbiralce. »Če je res, da je spominska plošča dosegla takšno ceno, bi rekel le to, da mi je zelo žal, ker se sodobna kakovostna umetnost na slovenskem trgu tej številki ne približa. Hkrati pa nisem prepričan, da gre za ponudbo, ki bi bila v resnici zavezujoča. Prej bi rekel, da je ponudba šaljiva. Nekako tako šaljiva kot samo dejstvo, da je nekdo spominsko ploščo odtujil.«

Izkupiček v dobrodelne namene

Nič šaljivega pa v tej zadevi ne vidi član četverice JBTZ Franci Zavrl: »Ne strinjam se z uničevanjem spomenikov. Ne z uničevanjem enih, ne z uničevanjem drugih. In spominska plošča je pomnik na dogodke na Roški. Če zadeva ne bi bila tako absurdna, bi se mi zdela hudomušna. Pa ni hudomušna.«

David Tasič, prav tako član četverice in tudi sam strokovnjak za zbirateljske eksponate, pa je oglas označil za šalo: »Mislim, da je to, kar se je dogajalo na Bolhi, zafrkancija. Vidim pa v tem tudi nekaj pozitivnega. Ni se zgodilo, da bi neznanec spominsko ploščo ukradel in demonstrativno zažgal, pač pa jo je vzel, ponudil na Bolhi in poleg zapisal, da bo izkupiček namenjen za dobrodelne namene.«