Za Strunjanske soline zmanjkalo denarja

Delavci podjetja VGP Drava bodo zapustili Strunjan, če država ne bo dala denarja.

Objavljeno
13. marec 2012 22.11
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Strunjan – Sanacija Strunjanskih solin je obstala. Delavci podjetja VGP Drava so lani še opravili nekaj del, nato pa so orodje pospravili in v krajinskem parku pustili gradbišče. Direktor VGP Drave Borut Roškar pravi, da je morebitno nadaljevanje del odvisno do rebalansa proračuna.

Po hudi poplavi decembra 2008 so državne službe za sanacijo Sečoveljskih in Strunjanskih solin v letu 2009 obljubile pravljičnih 17,6 milijona evrov v petih letih. Zdaj je jasno, da bodo upravljavci obeh solin dobili precej manj denarja, morda komaj polovico. Pa še to predvsem po zaslugi evropskega programa LIFE – narava in biotska raznovrstnost in za projekt Mansalt, ki skupaj samo Sečoveljskim solinam prinašata nekaj več kot sedem milijonov evrov.

Če želi Slovenija pridobiti 3,5 milijona evrov evropskih sredstev, mora najprej zagotoviti svoj delež. Ta znaša v več letih 3,1 milijona evrov, pri čemer bo družba Mobitel (Telekom) prispevala 300.000 in podjetje Soline 210.000 evrov. »To je praktično edino, kar država prispeva. Lani je iz tega naslova zagotovila 600.000, letos je obljubila 960.000 evrov, hkrati smo v tem času iz Evrope prejeli 1,34 milijona evrov.

Toda pogoj za evropski del financiranja projekta LIFE je tudi izvajanje drugega dela napovedanega sanacijskega programa. V ta namen bi za Sečoveljske soline morali lani zagotoviti dva milijona, letos milijon evrov, a tega denarja zaradi varčevanja države ni bilo. »Za redno vzdrževanje so nam lani dali dve tretjini sredstev, letos pa namesto 156.000 samo 80.000 evrov,« je povedal Alojz Jurjec, direktor podjetja Soline. Opozarja, da si ne morejo privoščiti zaustavitve izvajanja sanacije. »Zdaj že z 200.000 evrov financiramo dela, ki bi jih morala plačati država: če jih ustavimo, tvegamo, da izgubimo vse. Seveda pa v nedogled ne moremo plačevati namesto države,« je povedal Jurjec.

V Strunjanskih solinah se je sanacije Strunjanske rečice, domačini ji pravijo Roja, lotilo podjetje VGP Drava. V letih od 2009 do 2011 je prejelo 1,46 milijona evrov državnega denarja (od tega 180.000 evrov iz vodnega sklada). »To je za približno polovico predvidenih sanacijskih del. Denar za naprej ni predviden, zato smo lani dela ustavili in jih bomo nadaljevali, ko bodo razmere to dovoljevale,« je povedal Borut Roškar. Glede gradbišča, ki moti predvsem nekatere prebivalce Strunjana, je Roškar dejal, da so po pogovorih s prejšnjimi predstavniki ministrstva za okolje pričakovali zeleno luč za nadaljevanje sanacije. Zdaj bodo počakali do rebalansa državnega proračuna. Če denarja za obljubljeno in začeto sanacijo ne bo, bodo gradbišče dokončno pospravili in vzpostavili prvotno stanje. Obrambni nasipi ob Roji pa bodo ostali izdelani do polovice.