Za študentske domove v Mariboru manj prošenj

Bivanje v študentskih domovih v Mariboru stane od 64 do 135 evrov mesečno, pri zasebnikih je precej dražje.

Objavljeno
19. avgust 2015 23.33
Študentski domovi v Mariboru, 19.8.2015, Maribor [študentski domovi, univerza v Mariboru, študentje]
Miha Rubin
Miha Rubin
Maribor – Za sprejem v Študentske domove (ŠD) Maribor in podaljšanje bivanja v njih je do izteka roka prispelo skoraj 3600 prošenj. To je 290 ali slaba desetino manj kot lani, a še vedno več, kot je v domovih postelj. Večino študentov bodo v ŠD vselili že ob začetku študijskega leta.

Po besedah direktorice ŠD Maribor Lidije Divjak Mirnik so za sprejem prejeli 1476 prošenj, za podaljšanje bivanja pa 2122. »V obeh primerih malo manj kot lani, ko smo za sprejem dobili 1615 prošenj in za podaljšanje bivanja 2274,« je povedala direktorica ŠD. Napovedala je, da bodo že prihodnji mesec k vselitvi pozvali približno 500 študentov, ki bodo izpolnjevali vse pogoje, preostale pa oktobra in predvidoma še novembra.

»Tudi letos je kar nekaj študentov pozabilo oddati vloge do izteka roka 14. avgusta. Točnega števila še nimamo, se nam pa množično javljajo,« je dejala Divjak Mirnikova. Lani je vloge za podaljšanje bivanja pozabilo pravočasno oddati okrog 200 študentov mariborske univerze. Pozneje so zanje decembra objavili dodatni razpis, in če bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport to odobrilo, bodo enako ravnali tudi letos, je napovedala direktorica.

ŠD Maribor na petih lokacijah razpolagajo s petnajstimi domovi s skupno zmogljivostjo 2876 ležišč; cene bivanja z vsemi stroški so od 64 do 135 evrov na mesec (največ sob stane od 70 do 74 evrov). Medtem so najemnine pri zasebnikih večinoma občutno višje, v vodstvu ŠD pa podatka o tem, koliko študentov mariborske univerze prebiva v zasebnih stanovanjih, nimajo. V Mariboru zadnja leta ni več državnih subvencij za bivanje pri zasebnikih, zato ni statističnih podatkov za to območje.

Kljub ukinitvi subvencij pri zasebnikih še vedno stanuje »več sto« mariborskih študentov, je dejal Dejan Spital iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM). Po njegovih besedah so nekateri v to prisiljeni, saj pozabijo oddati vloge za študentske domove, nekateri pa v teh nočejo stanovati oziroma se raje odločijo za zasebna stanovanja.

Na Kamrici več kot 400 oglasov

Študentom, ki iščejo sobo pri zasebnikih, je v pomoč spletna borza študentskih sob in stanovanj Kamrica. Zanjo skrbi zavod PIP, na njej pa je bilo včeraj objavljenih več kot 400 oglasov za sobe, garsonjere ter različno velika stanovanja pri zasebnikih v Mariboru. Po Spitalovih besedah znašajo najemnine za ponujene nepremičnine od 120 evrov navzgor, za večja dvo- in trisobna stanovanja pa je treba odšteti tudi od 300 do 400 evrov na mesec.

Cene pri zasebnikih so v povprečju dvakrat višje kot v študentskih domovih, je dejala Lidija Divjak Mirnik. Po njenih besedah v ŠD Maribor ne načrtujejo kakšnih večjih naložb v širitev zmogljivosti, saj sedanje zadoščajo glede na potrebe, poleg tega za takšna vlaganja niti nimajo denarja. Bodo pa do začetka prihajajočega študijskega leta obnovili vhod v upravno stavbo ŠD na Gosposvetski cesti, kjer bo po novem tudi dvigalo, da bodo lahko gibalno ovirani študenti lažje prišli do referata. Gre za manjšo naložbo v vrednosti dobrih 50.000 evrov, za katero je denar zagotovilo ministrstvo.