Za viške hrane vedno daljša vrsta

Če v Slovenj Gradcu ne bi bilo lionsov, ljudem v stiski ne bi imeli česa deliti

Objavljeno
29. junij 2016 12.53
Razdelilnica hrane v Slovenj Gradcu
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec − Slovenjgraški brezdomci, stanovalci varne hiše in enainpetdeset posameznikov vsak dan prihaja v prvo javno razdelilnico viškov hrane na Koroškem, ki v Slovenj Gradcu deluje že tretji mesec. A pomoči potrebnih je v mestu ob Mislinji vsak dan več.

Tilen Klugler iz občinskega zavoda Spotur, ki delilnico hrane vodi, z razočaranjem ugotavlja, da jim na razpisu ministrstva za delo ni uspelo pridobiti sredstev za nakup hrane. Zataknilo se je pri delovnih izkušnjah. Po razpisu bi jih morali imeti pet let. Zavod Spotur bo zdaj znova poskušal prepričati ministrstvo, da izkušnje imajo, četudi ne na papirju, saj se slovenjgraški lionsi že več let ukvarjajo z zbiranjem viškov hrane. »Če ne bi imeli njih, ne bi imeli kaj deliti,« je povedal Klugler.

Pobudo za razdelilnico hrane v mestu so dali prav slovenjgraški lionsi, ki viške hrane pobirajo prostovoljno. Dolgo časa so jo vozili v prostore slovenjgraškega Rdečega križa, kjer pa so jo zaradi prostorske stiske težko delili. S preselitvijo na novo lokacijo, v kletne prostore občinske stavbe na Partizanski poti, v kateri je nazadnje domovala glasbena šola, in z boljšo organizacijo razdeljevanja hrane pa se je žal pokazalo, da je problem večji, kot se je zdelo prej. »Lani smo razdelili 4,5 tone hrane, če bi nam uspelo pridobiti sredstva na razpisu, bi je lahko kupili še deset ton in brez težav bi jo lahko razdelili,« je povedal Klugler.

Primož Juvan in Živa Škrlovnik, ki hrano upravičencem delita zjutraj in zvečer, ugotavljata, da na vrata razdelilnice trka vse več ljudi, s pomočjo patronažnih sester iz slovenjgraškega zdravstvenega doma pa je pomoč dosegla tudi bolne in obnemogle posameznike. Delo v razdelilnici so organizirali tako, da lionsi viške hrane ob večerih še naprej pobirajo v prodajalnah, jih pripeljejo v razdelilnico, kjer jo razdelijo na manjše pakete, shranijo v hladilnike, naslednji dan pa po telefonu pokličejo uporabnike, ob kateri uri naj pridejo ponjo. S takim načinom so uporabnikom pomoči zagotovili diskretnost, trudijo pa se tudi, da kolikor je pač v njihovih močeh, upoštevajo tudi zdravstvene in druge omejitve pri prehranjevanju. Primož Juvan in Živa Škrlovnik imata z njimi zelo dobre izkušnje. Nekateri se ob njunem klicu za pomoč zahvalijo in povejo, da imajo hrano še od včeraj. Tako omogočijo, da jo dobi kdo drug.

Obratovalne stroške za razdelilnico hrane je prevzela Mestna občina Slovenj Gradec, prostor pa so opremili z donacijami domačih podjetij. V zavodu Spotur so veseli, da se gostinska podjetja in nosilci dopolnilnih dejavnosti na kmetiji sami javljajo in ponujajo viške, s katerimi razpolagajo.