Številni zdravniki so vedeli, nihče pa kirurga ni prijavil

Janez Zimmermann, ki naj bi z nestrokovnimi posegi škodil več pacientom, je operiral 460 slovenskih bolnikov.

Objavljeno
26. maj 2016 18.46
Ljubljana 7.1.2013, operacija kolena foto: Tomi Lombar
Helena Kocmur
Helena Kocmur

Ljubljana − Dolge čakalne dobe na operacije žil obupane bolnike vse pogosteje silijo v tujino. Primer kirurga Zimmermanna kaže, da nad delom teh izvajalcev nimamo nadzora, na zavodu za zdravstveno varstvo pa opozarjajo, da bo odliv bolnikov čez mejo še večji.

Potem ko je v sredo v javnosti odjeknilo poročanje RTV Slovenija o dvomljivih kirurških pristopih slovenskega zdravnika Janeza Zimmermanna v Trstu, saj naj bi ta v neurejenih prostorih operiral celo popolnoma zdrave ljudi, zaradi njegovih napak pa naj bi nekemu pacientu tudi amputirali nogo, se zdi, da je zdravnik precej dobro znan tudi v slovenskih zdravniških krogih. Slovenski pacienti, ki nerazumno dolgo čakajo na operacije krčnih žil − 7300 jih je, od tega jih 4744 čaka dlje kot pol leta − se na stroške ZZZS k njemu namreč lahko odpravijo le z napotnico svojega osebnega zdravnika. Brez te ne bi dobili povrnjenih stroškov.

Operacija pri Zimmermannu stane 800 evrov, ZZZS pa povrne 732,90 evra, kolikor znaša povprečna cena operacije krčnih žil v Sloveniji, nam je pojasnil Damjan Kos z ZZZS. Kot pravi, niso prejeli nobene pritožbe proti tržaškemu zdravniku, le pet pohval. Zimmermannovega malomarnega dela niso prijavili niti zdravniki, ki so pri nas popravljali njegove napake − med njimi je bila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar, ki je tudi sama operirala žile. Obžaluje, pravi, da o tem ni obvestila zbornice, potem ko je k njej prišlo nekaj bolnic, ki jih je prej operiral Zimmermann.

Kirurg je že dve desetletji dobro znan tudi Zdravniški zbornici Slovenije. Licenco za delo na področju družinske medicine je v Sloveniji pridobil že pred dvajsetimi leti (1996), veljala je do konca leta 2001, nato pa jo je obnovil 4. avgusta 2004 in jo imel do 4. avgusta 2011. Licence za družinsko medicino od takrat nima več, so povedali na zbornici, je pa Zimmermann maja 2008 pridobil še licenco iz splošne kirurgije in jo maja lani uspešno podaljšal do leta 2022 − čeprav je zbornica do zdaj obravnavala štiri primere njegovega domnevno nestrokovnega ravnanja in dela brez licence. Za napake mu je razsodišče izreklo zgolj javni opomin in kolegialno priporočilo, predsednik zbornice Andrej Možina pa je danes napovedal, da bo spet sprožil vse potrebne postopke proti zdravniku.

Še daljše čakalne dobe

Ostro ukrepanje proti Zimmermannu, ki je še pred dvema dnevoma nemoteno predaval v zdravilišču Dobrna, je zdaj napovedala tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki ga namerava prijaviti italijanski oblasti. Po njenih besedah bi tudi na ZZZS morali preveriti, ali je račun, ki ga prinesejo bolniki, izdal in torej storitev opravil strokovno usposobljen izvajalec, vendar zdaj nihče v Sloveniji nima takšnih pooblastil. To naj bi se spremenilo z novo zakonodajo, ki je v pripravi. V zakon naj bi vnesli tudi pooblastila za ZZZS, da bi lahko preverjal kakovost zdravstvenih storitev, opravljenih v tujini.

Na ZZZS pa opozarjajo, da se bodo čakalne dobe za operacije še podaljšale in odliv v tujino povečal, za kar obtožujejo prav ministrstvo za zdravje. Vlada je namreč na predlog ministrstva sprejela sklep, da ZZZS bolnišnicam letos plača le deset odstotkov preseganja načrta oziroma za okoli 210 operacij krčnih žil manj kot lani. ZZZS je namreč lani slovenskim bolnišnicam plačal izvedbo 2435 operacij na ožilju, kar je bilo 230 operacij nad načrtom. To dokazuje, pravijo na ZZZS, da je več bolnišnic zmožno opraviti veliko več operacij, kot je načrtovanih.