Za župana Fištravca očitek tožilstva brez osnove

Zaradi dveh zaposlitev za določen je moral mariborski župan Andrej Fištravec na zagovor k preiskovalni sodnici.

Objavljeno
12. maj 2015 16.06
ANDREJ FIŠTRAVEC NA SODIŠČU
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor

Maribor - Zaradi za tožilstvo dveh spornih zaposlitev na občini je moral župan Fištravec stopiti pred preiskovalno sodnico tukajšnjega okrožnega sodišča. Postopek je posledica kazenske ovadbe, ki so jo kriminalisti sestavili lansko poletje, a Fištravec je prepričan, da je to le veliko hrupa za nič.

»Povedal sem, da menim, da je stališče tožilstva brez osnove. Zdaj bomo pa videli, kako se bo preiskovalna sodnica odločila,« je po kratkem zaslišanju dobre volje povedal Andrej Fištravec. Zaradi katerih dveh pogodb tožilstvo zahteva uvedbo preiskave oziroma posameznih preiskovalnih dejanj, ni želel povedati. »Če bo prišlo do postopka, boste vse vedeli,« je dejal ter poskušal novinarje odpraviti s pojasnilom, da gre na poti v službo kupiti še jagode.

Nobena skrivnost ni, da je moral Fištravec na sodišče zaradi zaposlitve Igorja Petelina in Patricije Janković; slednjo je Fištravec zaposlil kot svetovalko za pravne zadeve, Petelin pa je bil na mariborski občini nekakšen koordinator. Oba sta službo dobila za zelo kratek čas in zdaj na občini nista več zaposlena.

Zaradi suma storitve istega kaznivega dejanja, torej zlorabe uradnega položaja v sostorilstvu, je moral pred preiskovalno sodnico stopiti tudi nekdanji direktor mestne uprave Marko Žula, ki je s te funkcije lansko jesen odstopil, potem pa že naslednji dan zasedel direktorski stolček v Nigradu, ki je v večinski občinski lasti. Tudi on si je lani poleti prislužil kazensko ovadbo, vendar je očitke glede spornih zaposlitev zavrnil; zatrdil je, da je bil postopek njune zaposlitve za določen čas treh mesecev izpeljan v skladu z zakonom, oba pa da sta izpolnjevala pogoje.

Po včerajšnjem zaslišanju je Žula za Delo povedal, da je pred preiskovalno sodnico in tožilko obširno obrazložil vse postopke in pravno podlago za obe zaposlitvi kot tudi za podjemno pogodbo. »Pričakujem, da je obrazložitev bila dovolj jasna, da se zadeva lahko zaključi v tej fazi postopka,« je dejal Žula.

Hkrati s Fištravcem in Žulo so kriminalisti ovadili tudi nekdanjo vodjo Fištravčevega kabineta Martino Kositer, ki bo po naših podatkih zaslišana jutri. Tožilstvo je uvedbo posameznih preiskovalnih dejanj zoper njo zahtevalo, ker je pri samostojnem podjetniku Marku Pigacu naročila fotografije z dogodkov, ki se jih je udeleževal župan. Po podatkih Supervizorja je fotograf Pigac, odkar je župan Fištravec, od Mestne občine Maribor prejel dobrih 5000 evrov.

Zaslišanje omenjene trojice pri preiskovalni sodnici sicer še ne pomeni, da je proti njim že uveden kazenski postopek; sodnica bo namreč šele po zaslišanju odločila, ali bo izdala sklep o uvedbi preiskave.

Poleg omenjenih spornih zaposlitev Petelina in Jankovićeve pa so kriminalisti Fištravcu v ovadbi naprtili tudi, da je zlorabil uradni položaj ali uradne pravice še zaradi cele serije podjemnih pogodb, ki jih je mestna občina sklenila s svetovalcem za številna področja Markom Kovačičem in še nekaterimi drugimi.

A po prepričanju tožilstva s tem ni bilo storjeno kaznivo dejanje, temveč kvečjemu prekršek. Pristojna državna tožilka je tako obvestila inšpektorat za delo, da v povezavi s posameznimi podjemnimi pogodbami ne bo zahtevala uvedbe kazenskega postopka, saj da je sklenitev teh podjemnih pogodb predmet obravnave prekrškovnega organa.

»Podjemne pogodbe so bile zelo razpihnjene in se je pokazalo, da so čisto brezpredmetne. Mislim, da bomo tudi glede dveh zaposlitev to isto dokazali,« je prepričan Fištravec. Tovrstno najemanje delovne sile je sicer Fištravec zagovarjal iz razloga, ker je možno pogodbo z nekom, ki ne dosega zastavljenih ciljev, zlahka odpovedati. Zdaj prek take pogodbe dela le še Marko Kovačič, ki mu je Fištravec pogodbeno razmerje pred kratkim podaljšal, vendar ne ve natančno za koliko časa.