Začasna državna zaščita za ljubljansko tržnico

Vodnikov trg bo spomenik državnega pomena najprej za eno leto, pozneje najbrž za stalno.

Objavljeno
20. marec 2012 22.04
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Za arheološko najdišče Vodnikov trg oziroma območje ljubljanske tržnice je pripravljen predlog začasne zaščite. Za kulturni spomenik državnega pomena bo najprej razglašeno za eno leto, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pa mora do 12. septembra pripraviti predlog za trajno razglasitev.

Dokument, ki je že pripravljen za podpis ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka, bo v kratkem objavljen tudi v uradnem listu in bo pomenil vsaj začasno, pozneje pa najbrž tudi trajno ustavitev projekta podzemne garaže pod tržnico. Njena investitorka naj bi bila v sklopu javno-zasebnega partnerstva s podjetjema Gradis G in KID Jožeta Anderliča Mestna občina Ljubljana.

Ostaline ohranjene 
bolje od pričakovanj

Iz predloga za zaščito širšega območja Vodnikovega trga (gre za enoto dediščine z oznako EŠD 29702) pa tudi iz zapisnikov tričlanske strokovne komisije za spremljanje arheoloških raziskav ljubljanske tržnice (ustanovljene 12. aprila predlani) je razvidno, da so tako pretekla arheološka izkopavanja kot pred kratkim arheološko sondiranje potrdili domneve, da je pod ljubljansko tržnico odlično ohranjenih več nekdanjih cerkvenih objektov in srednjeveških utrdb.

Med razlogi za začasno razglasitev najdišča na Vodnikovem trgu za državni spomenik so strokovnjaki navedli, da »je bilo glede na nameravano gradnjo podzemne garaže, za katero je bilo gradbeno dovoljenje odpravljeno na drugi stopnji in vrnjeno v ponovno obravnavo na prvi stopnji, ugotovljeno, da je ohranjenost arheoloških ostalin večja, kot je bilo znano v času sprejetja odloka o razglasitvi tega arheološkega kompleksa ljubljanskih občin za kulturni in zgodovinski spomenik (UL RS 46/90)«.

Nedestruktivne arheološke raziskave in delno sondiranje v jugovzhodnem vogalu južnega trakta samostana in severnega cerkvenega zidu so namreč potrdile dobro ohranjenost ostalin.

Njihova predstavitev in situ (na kraju samem) pa zaradi obsežnih gabaritov in namembnosti tržne površine po mnenju strokovnjakov ni primerna. Pač pa ima velik potencial za takšno predstavitev vzhodni del najdišča, ki so ga temeljito preiskali že ob rekonstrukciji komunalnih napeljav na Ciril-Metodovem trgu in pred Mahrovo hišo (mestno obzidje s samostanskimi vrati, mostom in barbakanom).

Podzemna garaža 
ne pride v poštev

Po predlaganem varstvenem režimu ne bo dovoljeno posegati v prostor, v katerem bi lahko poškodovali varovane elemente spomenika. Prepovedano je odkopavanje, zasipanje ali gradnja nove podzemne infrastrukture, kletnih etaž in drugih podzemnih objektov, ob morebitni okrnitvi spomenika pa je treba vzpostaviti prvotno stanje na stroške povzročitelja.

Kljub začasni zaščiti je na Vodnikovem trgu še naprej dovoljena sedanja raba prostora (živilska tržnica), predvideno pa je tudi nadaljevanje arheoloških sondiranj oziroma tistih predhodnih arheoloških raziskav, ki so potrebne za določitev vsebine in obsega arheoloških ostalin, ki naj bi jih predstavili javnosti.