Začasni rezultati: Zeleni zmagovalci študentskih volitev

Na volitvah v organe Študentske organizacije ŠOU v Ljubljani je po začasnih rezultatih prepričljivo zmagala kandidatna lista Zeleni. Kandidatne strukture, ki so na čelu organizacije prevladovale v minulih letih, so izgubile moč, so pojasnili na ljubljanskem ŠOU.

Objavljeno
29. oktober 2010 19.34
Ba.P., STA
Ba.P., STA
Ljubljana - Kandidati liste Zeleni so zasedli večino, 28 poslanskih mest v študentskem zboru. Kandidatna lista Zeleni je nova lista, ki doslej še ni imela take moči. Združila je kandidate več ljubljanskih fakultet in visokošolskih zavodov, je za povedal Miha Lobnik iz službe za odnose z javnostmi ŠOU v Ljubljani.

Medtem naj bi nekdanji vodstveni strukturi, Samostojna akademska skupina (SAS) in Neodvisna študentska mreža (NMŠ), ki sta se na minulih volitvah v boju za prevlado zapletli v kršitve aktov organizacije, tokrat zasedli vsaka le po pet poslanskih sedežev v študentskem zboru.

"ŠOU v Ljubljani se očitno obetajo spremembe. Po tem, ko je v minulem mandatu imel večino NMŠ in pred njim SAS, prihaja kot zmagovalec nova skupina, kar pomeni neko novo realnost v organizaciji,"
je dejal Lobnik. Donedavni akterji in vidni predstavniki ljubljanskega ŠOU so na teh volitvah v večini izgubili.

Volilna udeležba na letošnjih volitvah je bila 20-odstotna, višja kot v minulih letih. Volitve so potekale brez posebnih zapletov, zagotavljajo na organizaciji.

V študentskem zboru sicer sedi 45 poslancev. Tokrat bo brez nuje sklepanja koalicije večino imela zmagovalna lista Zeleni. Konstitutivna seja študentskega zbora bo predvidoma v drugi polovici novembra, nato pa bo študentski zbor izvolil tudi novo vodstvo ŠOU v Ljubljani. Še prej bo treba počakati tudi na uradne rezultate volitev.

Ljubljansko študentsko organizacijo trenutno še vodi tehnično predsedstvo na čelu z Aljošo Krdžićem. Vodstvo, ki je krmilo organizacije spomladi leta 2009 prevzelo po številnih zapletih in izvedenih nadomestnih volitvah, namreč ni vzdržalo do konca mandata.

Tedanji predsednik Jernej Štromajer je bil namreč v javnosti deležen številnih očitkov zaradi nepregledne porabe koncesijskih sredstev. Na skupščini ŠOS, na kateri so julija letos kljub nasprotovanju ŠOU v Ljubljani sprejeli spremembo študentske ustave, pa je policija odkrila sume korupcije.

Štromajer in njegovi ministri so odstopili, odtlej je organizacijo vodilo tehnično predsedstvo.