Začasno premirje v bitki za Savinjo

V Ljubnem na hitro sprejeli odlok, ki mu sosednje Luče nasprotujejo.

Objavljeno
30. april 2016 12.45
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Ljubno – Plovbo po Savinji bi morali zaračunavati že skoraj mesec dni. To določa lani po tiho in skoraj brez vednosti javnosti na Ljubnem sprejet odlok o plovbnem režimu po Savinji. Sosednja občina se je odloku uprla, če ga ne bodo popravili, Lučani grozijo celo z ustavno presojo. Vodstvi občin se bosta sestali prihodnji teden.

Na Savinji se križajo zelo različni interesi, med glavnimi pobudniki odloka, ki so ga sprejemali več kot desetletje, so bili ribiči. Kot pravi Ljubenski župan Franjo Naraločnik, je ključni razlog za to, da so ga sprejeli, vzpostavitev reda na reki: »Dovolj je nesporazumov med kajakaši, ribiči in lastniki zemljišč!«

Očitno pa se hitenje ljubenski občini vendarle ni obrestovalo. Medtem ko so na Ljubnem bolj povezani z ribiči, ribiška družina ima tudi koncesijo za izvajanje ribiškega upravljanja v zgornjesavinjskem ribiškem okolišu, so v Lučah bolj navezani na kajakaše. Prav v Lučah se večinoma začnejo spusti po reki, plovba pa se konča v občini Ljubno. Občini bi tako morali pri pripravi odloka sodelovati, je prepričan lučki župan Ciril Rosc: »Sploh nismo bili obveščeni, da so odlok sprejeli. Ko je prišlo do nas, smo najprej razmišljali, da bi odlok dali v ustavno presojo. Zdaj smo jim dali še eno priložnost, saj sicer dobro sodelujemo. Prihodnji teden bomo imeli sestanek.«

Astronomske cene za Savinjo

Na vprašanje, zakaj se je kar naenkrat tako mudilo sprejeti odlok, če so ga pripravljali že več kot desetletje, nam je Naraločnik odgovoril le, da so imeli določene informacije. Kakšne so bile, ni povedal. Potrdil je, da je izvajanje odloka začasno zadržano do dogovora z Lučami. Vendar nerešenih vprašanj ni malo.

Kajakaše oziroma ponudnike storitev na vodi najbolj motijo visoke cene. Določene so v točkah, letos je točka vredna en evro. Cene so skoraj enake kot na Soči, čeprav je »bistra hči planin« najmanj desetkrat bolj obremenjena kot Savinja. Po ocenah je na Soči na leto od 90.000 do 100.000 uporabnikov, na Savinji, če je sezona resnično dobra, po najbolj optimističnih ocenah 10.000. Glede na odlok in vrednost točke bi dnevna dovolilnica za plovila, ki lahko prevažajo največ tri osebe, stala 2,50 evra, tedenska deset evrov in sezonska 30 evrov. Za enodnevno dovolilnico za raft pa bi bilo treba odšteti 50 evrov. Tisti, ki se na Savinji preživljajo s plovbo, bi lahko plačali sezonsko pristojbino v pavšalu 2500 evrov.

Jure Kolenc iz Kampa Menina, ki ima sedež v občini Rečica ob Savinji in kjer imajo veliko tujih gostov, je ogorčen: »Na Savinji imamo vsi ponudniki skupaj okoli 20 čolnov, na Soči jih imajo 600. Pri nas bi morale biti cene najmanj 60 odstotkov nižje. Smo za ureditev plovbnega režima, ampak za normalno ceno. Sicer pa naj se župani raje ukvarjajo s tistim, česar ni, kot so kolesarske poti, ki jih obljubljajo že 20 let. Pa nam raje s takšnimi odloki sekiro v hrbet mečejo.«

Obvodna pričkanja

Cene bodo zagotovo vroča tema tudi občinskih debat. »Cene morajo biti usklajene. Je pa treba vedeti, da občini s tem denarjem dobička ne bosta ustvarili. Niti stroškov verjetno ne bosta pokrili, saj bosta morali urediti parkirišča in vse drugo na vstopnih in izstopnih točkah,« je kritičen Rosc. A točk sploh še niso začeli urejati, čeprav je po odloku časa za to le do konca leta.

Ribiči in kajakaši so si večkrat v laseh tudi zaradi časovnih omejitev plovbe, ki ostajajo julija in avgusta do 19. ure, aprila, maja, septembra in oktobra pa do 18. ure. »Kajakaši si lastijo vodo. Naši ribiči plačajo 50 evrov za dnevno karto, zato naj imajo vsaj zvečer in zjutraj kaj od nje. Pa prideta dva avtobusa Čehov, ki imajo svoje vodiče in se peljejo brez upoštevanja česarkoli. Ampak saj tujci pravil niti ne morejo poznati, če ni nikjer nič napisanega,« je oster predsednik Ribiške družine Ljubno Janez Podkrižnik.

Izjema

Vsi ponudniki plovbe zatrjujejo, da se predpisanih ur držijo. »Enkrat smo zamudili, ker smo imeli nesrečo na vodi. Če si slučajno prekršil pravilo, so te ribiči takoj potegnili na suho,« je opozoril Kolenc. Očitno pa se ribe drugače obnašajo pri Prodnikovi lavi, območju, kjer ima domačin Edi Jurjevec svojo ponudbo za plovbo in gostišče. Samo na tem območju je plovba možna do 22. ure, kar bi lahko bilo diskriminatorno do drugih ponudnikov vodnih športov. Jurjevec v tem ne vidi ničesar spornega: »To imamo že ves čas, še iz prejšnjega odloka, dovoljenje pa so mi dali ribiči. Pri nas pripravljamo tudi poroke in potem goste malo zapeljemo po reki.« Župan Naraločnik o tej izjemi v odloku pravi, da za občinske prireditve potrebujejo krajši odsek, kjer imajo tudi v poznejših urah dostop do vode, a hkrati trdi, da je »odlok usklajen z vsemi ponudniki v občini«. Vendar zadnje zagotovo ne drži, saj nekateri zanj sploh niso vedeli.