Začelo se je ptujsko kurentovanje

Ptujski župan je predal oblast princu karnevala, vitezu dornavskemu Miroslavu Slodnjaku.

Objavljeno
03. februar 2013 17.15
Ti. K., Delo.si
Ti. K., Delo.si
Ptuj - S sprejemom pri županu Štefanu Čelanu in uvodno slovesnostjo se je danes na Ptuju začelo letošnje tradicionalno že 53. Kurentovanje. Ptujski župan je predal oblast princu karnevala, vitezu dornavskemu Miroslavu Slodnjaku, temu pa je sledila predstavitev etnografskih skupin s Ptujskega in Dravskega polja, Haloz in skupin iz drugih krajev Slovenije, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Skupno se bo na Ptuju do 12. februarja zvrstilo več kot sto prireditev javnega pomena, na katerih pričakujejo kar 15.000 udeležencev iz 15 držav in vsaj 150.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Že na današnjem odprtju festivala se je po ocenah organizatorjev zbralo okoli 10.000 obiskovalcev.

Ptujski župan, ki je sicer tudi sam že od zgodnjega otroštva zvest kurentovi tradiciji, je ob predaji oblasti dejal, da še nikoli ni tako težko kot letos čakal naslednjih deset dni. Princu karnevala je, kot je dejal, zapustil prazno občinsko blagajno, če bo ta ob koncu Kurentovanja v njej kaj pustil, pa toliko boljše.

»Želim si, da bi ta pozitivna energija, ki seva danes iz najstarejšega in najlepšega slovenskega mesta, v kratkem preplavila vso Slovenijo in upam, da tudi trojanski grič ne bo zadržal pozitivne energije,« je dejal Čelan. Princ karnevala mu je obljubil, da bo ključ mesta lepo pazil, blagajna pa, da bo še naprej ostala prazna.

Vrhunec bo zagotovo naslednjo nedeljo, ko bo slovensko karnevalsko mesto gostilo mednarodno pustno povorko, na kateri se bo v svojih opravah, kreacijah in koreografijah ter doživljanju karnevalskega duha predstavilo več kot 4000 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Belgije, Srbije, Makedonije, Grčije in Nemčije.

Kot vsako leto bo umetniško dogajanje obarvala mednarodna likovna prireditev Ex tempore Karneval 2013, strokovnjaki in raziskovalci pa bodo o kulturni dediščini s poudarkom na pustnih šegah razpravljali 5. februarja na strokovnem simpoziju. S prireditvijo Mestni pustni korzo bodo obeležili 140. obletnico prve pustne povorke na Ptuju, dogajanje pa se bo v skladu s tradicijo zaključilo s torkovim pokopom pusta 12. februarja.