Začenja se meteorološko poletje, ta teden tudi do 30 stopinj

Obetajo se vse toplejši dnevi, vsak dan lepše in toplejše, napovedujejo vremenoslovci.

Objavljeno
31. maj 2015 17.54
Kopanje, reka, mladi, počitnice, poletje, visoke temperature
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA

Ljubljana - S 1. junijem se začenja meteorološko poletje, ki se bo v prihodnjih dneh v Sloveniji, kot kaže, pokazalo v svoji pravi podobi. Obetajo se vse toplejši dnevi, vremenoslovci za sredino tedna napovedujejo temperature do okoli 30 stopinj Celzija. Verjetnost popoldanskih neviht bo v teh dneh nekoliko večja v glavnem le v gorskem svetu.

Medtem ko je danes po Sloveniji spremenljivo oblačno in se bodo občasno ponekod še pojavljale krajevne padavine ali nevihte, pa bo glede na napovedi vremenoslovcev prihodnje dni vsak dan lepše in toplejše vreme.

»V naslednjem tednu kaže, da se bodo poslabšanja s padavinami pomikala severno od Alp bolj proti vzhodu, tako da bodo nekako zaobšla naše kraje. Nad Alpami in Sredozemljem se bo vzpostavilo območje visokega zračnega tlaka, kar za naše kraje pomeni kar precej sončnega vremena. Ob dotoku toplejših zračnih mas bo potem čez dan vsak dan bolj vroče,« je STA povedal dežurni meteorolog na agenciji za okolje Aleš Poredoš.

Tako bo po napovedi meteorologov v ponedeljek povečini sončno, občasno bo nekaj več visoke koprenaste oblačnosti, temperature pa se bodo povzpele na okoli 27 stopinj Celzija.

Po večini sončno in čez dan vroče bo tudi v torek in sredo, ko naj bi se ogrelo do 30 stopinj Celzija in ko so v popoldanskem času prav tako možne nevihte v glavnem le v gorskem svetu. Kot kažejo zdajšnje napovedi, se bo lepo in vroče vreme nadaljevalo tudi v drugi polovici tedna.

Kot je dodal Poredoš, bodo napovedi o večdnevnem lepem vremenu zagotovo veseli kmetijski pridelovalci, ki imajo v tem času veliko opravil na prostem, tako na poljih kot pri spravilu sena.

Na severni polobli se meteorološko poletje začne 1. junija in traja do konca avgusta. Na južni polobli pa so poletni meseci december, januar in februar.

Koledarsko poletje se na severni polobli začne 21. junija oz. ob poletnem solsticiju in traja do 23. septembra, ko je jesensko enakonočje. Na južni polobli se poletje začne 21. decembra in konča 21. marca.