Začenja se poletje, a zaenkrat še brez vročine

V prvem poletnem tednu še ne gre pričakovati vročine, saj temperature v tem času ne bodo dosegle 30 stopinj Celzija.

Objavljeno
21. junij 2014 10.23
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ljubljana − Danes ob 12.51 po srednjeevropskem poletnem času bo nastopil sončev obrat ali poletni solsticij, s čimer se bo začelo astronomsko poletje. Današnji dan bo najdaljši v letu, noč, ki jo imenujemo tudi kresna noč, pa najkrajša. Poletje se bo končalo z jesenskim enakonočjem, piše Slovenska tiskovna agencija.

V prvem poletnem tednu še ne gre pričakovati vročine, saj temperature v tem času ne bodo dosegle 30 stopinj Celzija, je za STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Brane Gregorčič.

Današnji dan in nedelja bosta sicer sončna −  v nedeljo bodo temperature dosegle okoli 28 stopinj Celzija −, vendar pa se v ponedeljek začne obdobje nestanovitnega vremena, ki bo predvidoma trajalo ves teden. »Ne bo neke močnejše ohladitve, temperature bodo med 24 in 28 stopinjami Celzija, vendar bo skoraj vsak dan tudi kaj dežja oziroma ploh in neviht,« je pojasnil Gregorčič. Največ dežja bo predvidoma v noči s ponedeljka na torek, v torek dopoldne in v četrtek.

Visokega poletja tako po Gregorčičevih besedah prav kmalu ne bo. Zaenkrat kaže, da bi se v prvih dneh julija temperatura zraka lahko postopoma dvigala ter da bi bilo nato bolj sončno in brez pogostih padavin, je pojasnil.

Gregorčič je povedal še, da bodo temperature na območju Evrope to poletje glede na večino sezonskih napovedi ponovno nekje nad povprečjem, piše STA. Na podatke o tem, kako visoke bodo temperature ter ali so ponovno možne rekordne vrednosti, pa bo po njegovih besedah treba še počakati.