Začenja se slovensko-italijansko-madžarska vojaška vaja

Vaja Zvita podlasica 2014 bo trajala do 12. julija, na njej bo sodelovalo približno 1300 udeležencev.

Objavljeno
16. junij 2014 11.57
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − V Sloveniji se danes začenja večtedenska mednarodna vojaška vaja večnacionalnih kopenskih sil Zvita podlasica 2014. Na njej bo sodelovalo približno 1300 udeležencev, od tega 950 pripadnikov tujih oboroženih sil iz Italije in Madžarske. Vajo bodo spremljali tudi avstrijski opazovalci.

Vaja večnacionalnih kopenskih sil (Multinational Land Force − MLF) bo trajala vse do 12. julija. Njen namen je usposabljanje in ocena poveljstva MLF ter zmožnosti načrtovanja in izvajanja dodeljenih nalog v kompleksnem okolju večnacionalne in združene operacije kriznega odzivanja, navajajo na ministrstvu za obrambo.

Prva trilateralna vaja že leta 2002

Usposabljanje in aktivnosti na vaji bodo potekale na različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer v Vojašnici generala Maistra v Mariboru, na območju Murske Sobote, Cerkelj ob Krki, Novega mesta in Škrilja, na vadbišču Apače in na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna. Vodja aktivnosti in hkrati direktor vaje je brigadir David Humar, ki je tudi vodja usmerjevalne skupine, njegov namestnik pa je poveljnik 72. brigade Slovenske vojske polkovnik Franc Koračin.

Slovenska vojska v mednarodnih kopenskih silah sodeluje od ustanovitve sil ravni brigade leta 1999, ko so načelniki generalštabov treh vojska podpisali tehnični sporazum o silah MLF.

Prva trilateralna vaja je leta 2002 potekala v Vidmu, enota pa je v mednarodni operaciji prvič delovala leta 2004 na Kosovu. Slovenska vojska je s četo prvič sodelovala v bojni skupini EU v okviru MLF v drugi polovici leta 2007, od 1. julija do 31. decembra 2012 pa je bila v pripravljenosti za delovanje v bojni skupini EU.