Začetek volilne kampanje za mariborskega župana

Seznam županskih kandidatov se iz dneva v dan daljša in doslej je v igri že najmanj osem imen.

Objavljeno
15. februar 2013 10.49
tre_obcinska stavba
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Maribor - V Mestni občini Maribor se danes začne uradna volilna kampanja pred nadomestnimi volitvami 17. marca, na katerih bodo izbirali novega župana in štiri mestne svetnike.

Kot je za STA povedal predsednik občinske volilne komisije Branko Reisman, je uradno kandidaturo doslej vložil le kandidat SNS Folko Puconja, ostali pa imajo čas to storiti še do 20. februarja.

Na volitvah 17. marca bodo Mariborčani izbirali naslednika župana Franca Kanglerja, ki je po vrsti uličnih protestov 31. decembra lani odstopil. Prav tako bodo izbirali kandidate za štiri izpraznjena mesta svetniške skupine SD v mestnem svetu, ki je edina sledila pozivom protestnikov in po odstopu Kanglerja tudi sama odstopila. Odstopilo je še nekaj drugih mestnih svetnikov, a so jih v veliki meri nadomestili strankarski kolegi, medtem ko so pri SD vsi na volilni listi svetniško mesto zavrnili.

Kot prvi je kandidaturo za nadomestnega župana, ki bo mesto vodil do rednih volitev jeseni prihodnje leto, napovedal predsednik mestnega odbora SNS Folko Puconja. Prejšnji teden je številne predhodne namige potrdil poslanec SD Matevž Frangež. Z zbiranjem podpisov pa so začeli še nestrankarski kandidati filozof in sociolog Teodor Lorenčič, borec za čisto okolje Franc Jesenek, sociolog Andrej Fištravec in mladi gostinec Denis Kokol.

Za kandidaturo kot kandidat Županove liste in SLS naj bi se že odločil tudi podžupan Milan Mikl, znova pa naj bi se za županjo potegovala tudi Monika Piberl iz stranke Glas žensk Slovenije. Doslej druga najmočnejša politična skupina v mariborskem mestnem svetu SDS bo po napovedih predstavila svojega kandidata v ponedeljek.