»Zadela« je indijska konoplja

Udeleženci sobotnega predavanja so se zastrupili zaradi zaužitja indijske konoplje, je povedal Miran Brvar z ljubljanskega UKC.

Objavljeno
22. junij 2015 17.03
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Vodja centra za zastrupitve interne klinike na ljubljanskem kliničnem centru Miran Brvar zatrjuje, da se je 15 ljudi v Bio parku Vrbje pri Žalcu v soboto s THC zastrupilo zaradi indijske konoplje. »Ni moglo iti za industrijsko konopljo, če so se zastrupili s THC,« je danes pojasnil v izjavi za medije.

Število zastrupitev s THC v Sloveniji počasi, a vztrajno narašča, ljudje pa večinoma poiščejo pomoč zaradi »neustavljivega bruhanja, razbijanja srca, tiščanja v prsnem košu, izgube zavesti,« je pojasnil Brvar. Marihuana pa lahko sproži tudi prave psihoze ali epileptične napade.

Zastrupitev s čajem in piškoti

Pri starejših ljudeh − vsi udeleženci sobotne delavnice o uporabi industrijske konoplje v Bio parku Vrbje so bili starejši od 50 let − so simptomi zastrupitve s THC lahko hujši kot pri mlajših. Če že imajo predhodne težave, lahko zastrupitev sproži še dodatne težave in hitrejšo izgubo zavesti.

Udeleženci seminarja v Bio parku so se manda zastrupili zaradi preizkušanja izdelkov iz industrijske konoplje, tudi tistih, ki so jih udeleženci prinesli s seboj. Neuradno so se menda zastrupili z užitjem čaja in piškotov.

Zastrupitev je po Brvarjevih besedah največ ravno po zaužitju kolačev, napitkov ali hašiševega olja − tako zaradi precej višje vsebnosti THC kot pri običajni smotki kot tudi zaradi tega, ker ljudje pripravek preprosto zamenjajo za normalnega.

Zelo hudi znaki zastrupitve

V smotki je ponavadi okoli deset miligramov THC, s kolačkom pa lahko uporabnik zaužije tudi do tisoč miligramov. Dodatne težave povzroča tudi dejstvo, da se THC iz hrane v telo absorbira počasneje in tudi dlje traja, da se pokažejo simptomi zastrupitve.

»Hašiševo olje proizvajajo ilegalno, koncentracija v teh pripravkih ni znana, ponavadi pa vzorci pridejo z okoli 50 odstotkov THC. Običajna marihuana ima nekaj, recimo, od enega do treh odstotkov THC. Zato so zastrupitve s hrano, kot so kolački, veliko hujše. Ker ljudje zaužijejo večje količine, so lahko znaki zastrupitve zelo hudi,« je poudaril Brvar.

Protistrup ne obstaja

Bolnike v centru zdravijo simptomatsko. Posamezniku, ki je zaužil kolač, ponudijo aktivno oglje in odvajalo, v primeru nemira ali agresije pa dobi zastrupljenec pomirjevala. Protistrupa za zastrupitev s THC ni.

V Sloveniji še niso zabeležili smrtnega primera zastrupitve s THC, vendar pa Brvar opozarja, da ZDA že imajo primer smrti, ker je otrok pojedel preveč kolača.

Kot je pojasnil Brvar, so v soboto iz celjske bolnišnice poklicali v center in opisali simptome zastrupljenih. Dodal je, da je vse potekalo po ustaljenem redu, saj imajo s takšnimi zastrupitvami dovolj izkušenj. V ljubljanskem kliničnem centru so lani obravnavali 30 zastrupitev s THC, od tega deset s hašiševim oljem, 20 pa z marihuano, »tudi v obliki hrane«.