Hoja po zaledenelem Blejskem in Bohinjskem jezeru je nevarna

Blejsko in Bohinjsko jezero sta povečini zaledeneli, vendar zadrževanje na ledu kljub temu ni varno.

Objavljeno
23. januar 2017 17.20
Ma. F.
Ma. F.

Bled - Blejsko in Bohinjsko jezero sta povečini zaledeneli, zadrževanje na ledeni površini pa je zelo nevarno, sporočajo kranjski policisti. Na več mestih so zato postavljene tudi opozorilne table.

»Kljub nevarnosti so nekateri danes že preizkušali srečo na ledu. Z vidika varnosti to močno odsvetujemo,« opozarjajo policisti.

Nazadnje je bilo Blejsko jezero tako zaledenelo, da so ljudje po njem množično hodili in drsali, februarja 2012.

Podatki, ki se nanašajo na Bohinjsko jezero, sicer kažejo, da je v zadnjih desetletjih vse manj ledu. Raziskava Agencije RS za okolje in prostor, ki sta jo izdelala Peter Frantar in Jože Uhan, kaže, da je bilo med letoma 1919 in 2004 Bohinjsko jezero v povprečju poledenelo 49 dni na leto, piše Slovenska tiskovna agencija.

Primerjava po obdobjih pokaže, da so globalne podnebne otoplitve bistveno skrajšale trajanje pojava ledu na Bohinjskem jezeru. V zadnjem obdobju je tudi vse več zim brez pojava ledu na jezeru. Domačini pa se še spominjajo, da je bilo nekoč zimsko obdobje z debelo ledeno ploščo na jezeru daljše. Včasih so preko zaledenelega jezera celo vodile bližnjice pri spravljanju lesa iz bohinjskih gozdov.