Stopnja ogroženosti znižana na oranžno

Padavine po napovedih ne bodo tako intenzivne, čeprav bo njihova skupna količina še vedno velika. Previdnost ni odveč.

Objavljeno
06. november 2014 06.02
Posodobljeno
06. november 2014 06.02
Protipoplavni ukrepi
Š. P., Delo.si; STA; Ma. H., Kranj
Š. P., Delo.si; STA; Ma. H., Kranj

Ljubljana − Stopnja vremenske ogroženosti je znižana na oranžno, ker padavine ne bodo tako intenzivne, bo pa njihova količina še vedno velika, okoli 150 litrov na kvadratni meter. Kot je za STA pojasnil meteorolog Brane Gregorčič, situacija še zdaleč ni končana, saj bo nehalo deževati šele v soboto popoldne. Do takrat pričakujejo v zahodni in osrednji Sloveniji še 100 do 150 litrov dežja na kvadratni meter, danes pa so možne tudi nevihte s kratkotrajnimi, a močnejšimi nalivi.

Zato je treba še vedno previdno spremljati dogajanje in opozorila, poudarja Gregorčič. Tudi hidrolog Nejc Pogačnik je za STA pojasnil, da je labilnost ozračja velika, zato se še vedno lahko pojavijo lokalni nalivi ter povzročijo porast rek in hudournikov.

Ponoči so sicer na območju severozahodne in osrednje Slovenije narasli pretoki rek, pri tem so posamezne manjše reke za kratek čas presegle opozorilne vrednosti in tudi poplavile v manjšem obsegu. Na teh območjih se razmere že umirjajo, je pojasnil Pogačnik.

Za zdaj zaradi neviht manjše težave v Zgornjem Posočju ter na Vipavskem in Gorenjskem

Gasilci so imeli sicer polne roke dela že včeraj, ko so predvsem v Zgornjem Posočju, na Vipavskem in na Gorenjskem že začeli črpati meteorne vode iz kleti. Potem ko je Arso v sredo za večino države razglasil rdečo stopnjo vremenske ogroženosti, je v pripravljenosti okoli 60.000 pripadnikov civilne zaščite.

Na Gorenjskem je voda zalila več stanovanjskih objektov v občinah Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane in Begunje. Prav tako je meteorna voda zalila večje število stanovanjskih hiš, večstanovanjskih objektov in osnovno šolo v naseljih Zgornje Bitnje, Stražišče, Šutna in v Kranju.

Močne padavine so v sredo zvečer zajele tudi območje občine Šempeter - Vrtojba. Posredovali so upravljavci javne infrastrukture, ki so zaprli neprevozne odseke cest. Hudourniška voda je zalila kletne prostore več stanovanjskih objektov v Kromberku pri Novi Gorici, zemeljski plaz pa je ogrožal objekt v naselju Šmihel.

Narasli potok je poplavil tri objekte v naselju Ajševica, zaradi nanosov zemlje so zaprli ceste v naselju Loke. Meteorna voda je tri stanovanjske objekte zalila tudi v naselju Ledine v občini Idrija, zaliti pa so bili tudi proizvodni prostori podjetja Grafika Soča v Novi Gorici.

Zaradi povišanega plimovanja je v sredo zvečer morje poplavilo nižje ležeče predele obale v Piranu. Poplavilo je del cestišča na Punti, na Prešernovem nabrežju in Kidričevem nabrežju, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na Goriškem še vedno razdeljujejo protipoplavne vreče

Popoldanski občasni nalivi so v Posočju do večera že prekinili normalno življenje v občinah Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko. Več cest je bilo poplavljenih predvsem v in v okolici Šempetra ter Ajševice. Voda je kakor ponavadi najprej zalila prav novogoriški gasilski dom, na več območjih pa tudi v stanovanjske in gospodarske objekte. Zaradi plazu v Stari Gori je ogrožena hiša.

Prebivalci še vedno prevzemajo protipoplavne vreče, ki jih je v skladiščih štaba civilne zaščite okoli 14.000.

Prav tako so pripravili manjše potopne črpalke, v pripravljenosti pa so člani vseh prostovoljnih in poklicnih gasilskih enot in civilne zaščite v regiji.

Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač je za STA povedal, da so pripravljeni na morebitno novo obilno deževje, čeprav ga niti meteorološka niti hidrološka napoved do konca tedna več ne napovedujeta. Vendar pa obdobje nestanovitnega in deževnega vremena še ni minilo.

Preko dneva si bo geolog ogledal tudi manjši plaz, ki se je v sredo zvečer sprožil v kraju Šmihel. Ta je sicer znan po velikem zemeljskem plazu, ki ga je novogoriška občina sanirala toliko, da ne bo več ogrožal prebivalcev, vendar se je zemljina tokrat odtrgala na drugem koncu. Koliko je nevarno za bližnjo stanovanjsko hišo in kakšne ukrepe bo treba izvesti, pa bo po ogledu povedal geolog.

Kosmač je oceni, da je bila noč kljub nekaterim poplavljenim kletem, cestam in proizvodnim obratom relativno mirna - še posebej velja to za območje Tolminske. Sanacija vodotokov, predvsem pa hudourniških strug, sicer še ni končana, zato bi jih morebitne podobne razmere kot 22. oktobra še huje prizadele.

Hidrološke razmere po državi

Po zadnjih podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so pretoki rek na območju severozahodne Slovenije veliki. Opozorilni pretok imata presežen Lijak in Tržiška Bistrica. Opozorilni pretok je presegla tudi Drava v Dravogradu, ta naj bi tekom dneva dosegel 1400 kubičnih metrov na sekundo, kar bo pomenilo, da se bo reka začela razlivati. V petek se bo pretok Drave še povečal, in sicer na 1600 kubičnih metrov na sekundo. Ob nadaljnjem deževju lahko narastejo tudi drugi vodotoki. Paziti je treba tudi na plazove.

Ob nadaljnjem deževju pa lahko še vedno narastejo reke predvsem na območjih severozahodne Slovenije, Koroške, Zasavja, Posavja, Notranjske in Dolenjske. Ob možnih lokalnih nalivih tako še vedno lahko porastejo manjše reke in posamezni hudourniki, opozarja hidrolog.

Porast rek se bo predvidoma nadaljeval tudi v petek in soboto, ko lahko reke v osrednji in vzhodni Sloveniji ponovno začnejo naraščati. Tudi gladina morja bo povišana do konca tedna.

Katera območja bo deževje najbolj prizadelo?

Na Arsu so sicer v sredo za večji del države razglasili rdečo, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti. Katera območja bo deževje najbolj prizadelo, še ne morejo natančno predvideti, najbolj ogrožena pa so območja južne, zahodne in osrednje Slovenije. Pa tudi vzhodni del države lahko zajamejo močnejše padavine.

Zaradi nevarnosti poplav je okoli 60.000 pripadnikov civilne zaščite v stalni pripravljenosti, če bo treba, bodo pri odpravljanju posledic pomagali tudi pripadniki Slovenske vojske.

Motno vodo je treba v Škofji Loki prekuhavati

Iz Javnega loškega vodovoda, ki oskrbuje 19.000 ljudi s pitno vodo, so danes nekaj čez osmo uro občane pozvali, naj vodo preventivno prekuhavajo. Voda je namreč zaznavno motna. Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da močno vre še eno minuto, tri minute pa povsem zadošča. »Izvajamo vse potrebne ukrepe, Nacionalni laboratorij za zdravje okolje in hrano bo kmalu odvzel vzorce za laboratorijske preiskave,« je sporočila Mojca Müller, ekologinja iz Loške komunale.

Vremenske razmere

Četrtek bo deževen, vmes bodo tudi nevihte in nalivi. Tudi v južni in osrednji Sloveniji lahko do noči na petek pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Posebej intenzivno bo vremensko dogajanje v Kvarnerju, kjer bodo pogosto nastajale nevihte, južni višinski vetrovi pa bodo nato močne padavine nosili proti osrednji in delu vzhodne Slovenije. V soboto bodo padavine predvidoma slabele.

V primerjavi s prejšnjimi izračuni se intenzivnost vremenskega dogajanja v petek ohranja, po nekaterih celo stopnjuje. Za zdaj kaže na najbolj intenzivne padavine v osrednji, južni in zahodni Sloveniji. Meja sneženja bo na okoli 2500 metrih.

V hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije bo lahko skupna količina padavin v naslednjih dneh tudi presegala 200 ali celo 300 litrov na kvadratni meter.

Arso priporoča previdnost in redno spremljanje meteoroloških in hidroloških napovedi in opozoril.