Zagorjani po preplačilo na občinsko blagajno

Občina našla najverjetnejšo rešitev, vračilo sledi jeseni.

Objavljeno
23. junij 2015 21.23
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Napaka občinskega uradnika pri izračunu nadomestila za stavbno zemljišče, ki je dobrih 400 lastnikov eno- in dvostanovanjskih hiš spravila v slabo voljo, hujših posledic očitno ne bo imela. Ljudje bodo morali položnice poravnati, na občinski blagajni pa jim bodo preplačilo - skupaj ga je za 27 tisočakov - vrnili, kar se utegne zavleči v jesen.

Nekaj potrpljenja bo potrebnega na obeh straneh, saj mora vsaka naša poteza imeti pravno podlago, pravi zagorski župan Matjaž Švagan, ki išče rešitev problema od dne, ko jih je Finančna uprava republike Slovenije (Furs) seznanila s svojim stališčem: to, da je občinski uradnik podatke za izračun stavbnega zemljišča zajemal iz dveh različnih datotek namesto iz ene, še ni zadosten pravnoformalni razlog za »očitno zakonsko napako« ter za preklic izdanih položnic in natis novih.

Seznam občanov, ki jim je občina zaračunala od deset pa tudi do slabih dvesto evrov preveč, je narejen, zdaj sledi obveščanje. Fursu bodo morali v vsakem primeru nakazati odmerjeni znesek, denar pa jim bo občina vrnila s priloženim potrdilom, da so ga v celoti poravnali.

Ker se nadomestilo poravnava v štirih obrokih - prvi zapade v izplačilo prihodnji teden oziroma konec tega meseca -, bo postopek nekaj časa trajal. Letos se bo iz naslova stavbnih zemljišč v občinsko blagajno nateklo okrog 320 tisočakov.

Lastnikom eno- in dvostanovanjskih hiš so izdali 1743 odločb; od teh so jih 414 zajeli iz registra nepremičnin, 503 imajo za osnovo odmerne odločbe iz leta 2014, dobrih 820 pa so jih že lani izdali na podlagi omenjenega registra.