Zagorjani prodali »srebrnino« - dom v Vrsarju

Mladen Mrdeža iz Poreča je zanj odštel 401.000 €; v bodoče bo tam hostel, morda dom za starejše.

Objavljeno
26. marec 2013 17.59
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Zagorjanom je v drugo uspelo najti kupca za občinsko »srebrnino« - počitniški dom v Vrsarju. Za izklicno ceno dobrih 400.000 evrov ga je na javni dražbi kupil Mladen Mrdeža iz Poreča.

Tokratna cenitev je bila za polovico nižja od tiste izpred petih let, ko so dom na javnem razpisu prodajali prvič. Od takrat so cene nepremičnin padle, nezadržno je propadal tudi objekt, ki ga je v 90. letih zasedla Hrvaška vojska in že tedaj zapustila v tako slabem stanju, da bi ga bilo po besedah zagorskega župana Matjaža Švagana s proračunskimi sredstvi nemogoče sanirati in usposobiti.

Zato, pravi Švagan, je v »tem trenutku uspeh, da smo našli kupca«. Ta mora pogodbo podpisati v petnajstih dneh, v osmih od podpisa pa poravnati kupnino.

Naj spomnimo, da je občina Zagorje kupca za dom imela že leta 2008; od nakupa je odstopil, ker ni zmogel kupnine. Zagorskemu proračunu je tedaj ostalo dobrih 82 tisočakov varščine, nesojeni »tretji« kupec pa naj bi prihahal iz Rusije.

Mladen Mrdeža, ki je bil tokrat edini ponudnik, je hrvaški državljan, lastnik poreške družbe za trgovanje z nepremičninami in za gostinstvo in soinvestitor v vrsarski hotel Vista. Ali bo na 1300 kvadratih postavil hostel ali morda dom za starejše, se še odloča.

Glede kupnine Zagorjani nimajo težav. »Vrnili jo bomo tistim, ki so z Vrsarjem največ izgubili - naši mladini,« pravi Švagan. Skupaj z 1,8 milijona evri, ki jih je občini uspelo dobiti na šestem evropskem razpisu za razvoj regij, jih bodo vložili v nekdanjo Lisco, kjer bo vrtec z desetimi oddelki in centralno kuhinjo.