Zagorskim staršem ni treba skrbeti  

Igrišča v okolici vrtcev Center in Maja: zemlja iz okolice Ljubljane in ruša iz Lipovcev sta bili b.p.

Objavljeno
20. september 2017 10.22
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Zagorje - Slab primer sanacije igrišča v celjskem vrtcu na Hudinji je sprožil ugibanja tudi pri starših otrok, ki obiskujejo enoti vrtca Center in Maja v Zagorju. Zagorska občina je zaradi preseženih mejnih vrednosti za svinec in opozorilnih za živo srebro lani v obeh enotah sanirala otroški igrišči. Ali občina lahko zagotovi, da je zamenjana zemlja varna, zanima starše.

Zagorski župan Matjaž Švagan odgovarja pritrdilno, prav tako občinska ekologinja Natalija Vidergar Gorjup, ki pojasnjuje ves postopek, za katerega je občina odštela okrog 65.000 evrov: »Po rezultatih analize onesnaženosti tal igrišč v vrtcih, ki je v dveh od sedmih primerov pokazala manjše onesnaženje, smo na Inštitutu za okolje in prostor iz Celja (IOP) naročili sanacijski program, poleti že je iOP izdal soglasje k elaboratu ureditve zunanjih površin v enotah Maja in Center, septembra smo od izbranega izvajalca zahtevali, da nam pred nabavo zemlje oziroma travne ruše pošlje podatke o vsebnosti kovin v tleh in travni ruši skupaj z informacijo o ostankih organskih snovi v slednji. Prvo ponujeno travno rušo smo zavrnili.«

Nakar so čakali na analize druge razpoložljive domače ruše iz Lipovcev. »Z uvozom si nismo mogli pomagati, saj zvita ruša zgnije,« razlaga Gorjupova. Ruša iz Beltincev, natančneje iz Lipovcev, je bila po vzorčenju, opravljenem v laboratoriju Regionalnega tehnološkega centra Zasavje (RTCZ), ustrezna, prav tako rezultati analiz zemeljskega izkopa, ki je nastal pri gradnji šole v okolici Ljubljane. Okrog 60 kubičnih metrov zemljine za vgradnjo v zagorski otroški igrišči so pripravili v družbi Humis Domžale. Meritve trinajstih parametrov so pokazale, da so bile vse vrednosti veliko pod mejnimi, prav tako osem parametrov, izmerjenih v travni ruši. Rezultate analiz je preveril tudi IOP in se strinjal z uporabo ruše in zemljine. Po sanaciji so meritve ponovili.

»Ko gre za otroke, ne pride v poštev niti najmanjša toleranca tveganja. Naučili smo se, da žal tudi v Sloveniji narašča število tistih, ki želijo služiti na račun zdravja otrok, zato se splača preveriti dvakrat preveč kot enkrat premalo,« pravi Švagan.