Zagrebško sodišče zavrnilo tožbo proti LB in NLB

Zagrebška banka je od toženih strank zahtevala plačilo v višini skoraj milijon evrov.

Objavljeno
12. julij 2012 12.48
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Zagrebško sodišče je zavrnilo tožbo Zagrebške banke proti Ljubljanski banki in Novi Ljubljanski banki v zvezi s poplačilom hrvaških varčevalcev LB, piše Slovenska tiskovna agencija. Zagrebška banka je od toženih strank zahtevala plačilo v višini skoraj milijon evrov.

Na naroku na občinskem civilnopravnem sodišču v Zagrebu sicer danes ni bilo predstavnikov nobene od strani.

Tokratna sodba zadeva eno od skupaj 18 tožb, ki sta jih Zagrebška banka in Privredna banka Zagreb (PBZ) vložili proti LB in NLB na hrvaških sodiščih na podlagi pooblastil hrvaškega finančnega ministrstva iz leta 1995 in 2000, da v njegovem imenu vodita postopke proti slovenskim bankam.

Od LB in NLB je Zagrebška banka zahtevala izplačilo 492.430 evrov glavnice in pripadajoče obresti od 1. avgusta 1992, kar bi v primeru ugodne rešitve za tožnico znesek lahko tudi podvojilo. Sodišče bo obrazložitev odločitve poslalo naknadno.

Postopki na sodišču so povezani s terjatvami za sredstva, ki sta jih na podlagi jamstva, ki ga je hrvaška država dala varčevalcem po razpadu bivše Jugoslavije, Zagrebška banka in PBZ izplačali hrvaškim državljanom z deviznimi prihranki v LB.

Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva je šlo za skupaj 544,4 milijona takratnih nemških mark oziroma 272 milijonov evrov.

Za Slovenijo so pooblastila hrvaške vlade bankam sporna. Ljubljana vztraja, da je spor o LB vprašanje nasledstva, ki je posledica razpada bivše skupne države, kar je po dolgih letih zavračanja Hrvaška sprejela leta 2010 po dogovoru takratnih premierov Boruta Pahorja in Jadranke Kosor.