Zajeta barbarka je ostala živa

Na Ptuju so potekale devete Rimske igre.

Objavljeno
20. avgust 2016 16.14
povorka pred mestno hišo
Franc Milošič
Franc Milošič
Ptuj – Nekaj stotnij ljudi, preoblečenih v rimske senatorje, gladiatorje, legionarje, vestalke, pa tudi v Egipčane, navadni rimski plebs, lovce, posamične zgodovinsko izpričane rimske rodbine, pa tudi barbare, mojstre rimske keramike in druge je celo sredino sobotnega dneva na Ptuju mesto vrnilo v rimski čas. Društvo za rimsko zgodovino in kulturo Poetovio LXIX je pripravilo IX. Rimske igre. Iz šestih okoliških držav so se Ptujčanom in okoličanom pridružile skupine, ki tudi gojijo, preučujejo in ohranjajo običaje in podobe rimskega časa.

Igre so v ptujski prireditveni koledar vnesle novo množično obiskano prireditev. Letos imajo Rimljani na Ptuju tudi prvič na voljo svoj stalni tabor v Štukih, na severnem obrobju mesta. Tam je društvo kupilo veliko zemljišče, na katerem so že postavili nekaj rimskih stebrov, repliko ptujske lončarske peči in nekaj drugih gradbenih začetkov kaže, da bo v naslednjih letih tam zrasel pravi rimski tabor, pa čeprav ne tako velik, kot ga je imela rimska legija Gemina XIII, ki je branila vzhodno mejo nekdanjega rimskega imperija.

Pomembna vojaška točka je rimski Poetovio postal leta 69, ko so tu vojskovodje sosednjih legij izvolili novega rimskega cesarja Vespazijana. Simbolično to zasedanje vojščakov in senatorjev uprizarjajo vedno znova na vsakih Rimskih igrah na Ptuju. Ta dogodek je namreč spremenil celo organizacijski ustroj imperija in po njem je Poetovio postal središče rimske province.

V rimskem taboru bodo že do prihodnjega leta postavili repliko rimskega mitreja, saj je znano, da se je prav na Ptuju ohranilo največ teh svetišč, ki so jih arheologi postopoma odkrivali. So pa že v petek zvečer na zasedanju senata v taboru sklenili, da bodo ustanovili združenje mest rimskega imperija in za začetek so v njem že pristala mesta, s katerimi sodeluje ptujsko društvo in ki so prisotna tudi na letošnjih igrah na Ptuju. Že prihodnje leto pa naj bi bil tabor odprt in živ ob koncih tednov od maja do jeseni.

Po povorki skozi staro mestno jedro so danes na ptujski tržnici predstavili sodelujoče skupine, zaplesale so vestalke, prepričljivo zares so se pomerili gladiatorji iz Pule, predstavila se je Gemina XIII, potem pa sta se ji pridružili še dve rimski legiji in vse skupaj je napadla skupina barbarov. Rimljani so namreč s tega ozemlja pregnali tukajšnje barbare in velikansko območje okupirali za nekaj stoletij. A barbari so se jih občasno še lotili, da bi si ozemlje povrnili, pa se jim proti strogo organizirani in dobro oboroženi rimski vojski ni uspelo resneje upirati.

Tudi na ptujski tržnici so, po spopadu in kopici "mrtvih" na obeh straneh, Rimljani ujeli borbeno barbarko. Rimski mestni oblastniki so ji tokrat pustili živeti, pa tudi vojaki ji kasneje niso storili kaj dosti slabega.

Rimske igre so pritegnile tudi številne skupine iz ptujske okolice, da so v rimskem obdobju poiskale svoje like in predstavnike, pa zdaj sodelujejo na igrah v povorki in tudi v rimskem taboru, se predstavljajo s svojimi običajnimi nalogami in običaji iz rimskega časa. Tabor v Štukih bodo svečano zaprli v nedeljo ob 17. uri, ko bodo za dobro organizacijo naslednje prireditve tudi odkrili poseben glavni rimski steber.

Vse tri dni, od petka naprej, pa v taboru lahko otroci spoznavajo rimsko življenje in poskušajo čimbolj živeti po rimsko. Organizatorji tako že zdaj skrbijo za podmladek – vojščakov, senatorjev in tudi rimskih sužnjev očitno še ne bo zmanjkalo tako kmalu. Ptujske Rimske igre so ambiciozno zastavljene in v devetih letih so od prvih skromnih začetkov in takrat še precej improvizirane opreme prerasle v vse bolj prepričljiv rimski spektakel.

Financira jih v glavnem društvo Poetovio LXIX samo; v letošnji proračun 20 tisočakov so na razpisu ptujske občine dobili 1.400 evrov.