Zakaj ima toliko vojakov zaprt bančni račun

Vojaki brez plač: Med več kot 500 večina takšnih, ki so jim banke odpovedale poslovno sodelovanje.

Objavljeno
18. december 2013 21.32
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota
Ljubljana – Medtem ko bo predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Franc Jurša še danes poklical obrambnega ministra Romana Jakiča in pri njem poiskal pojasnilo o ministrovih pogostih potovanjih ter o socialnih razmerah nekaterih pripadnikov Slovenske vojske, na ministrstvu še vedno molčijo.

Odgovor na vprašanje – zakaj ima več sto pripadnikov blokirane bančne račune, zato so tudi težave pri nakazovanju plač – tako še vedno čakamo.

Med več kot 500 vojaki, ki imajo po naših informacijah zdaj blokade na svojih transakcijskih računih, jih je po besedah predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka »večina takšnih, ki so jim banke zaprle račun«.

Črni seznam bank

Pripadniki Slovenske vojske (SV), ki jim banka zapre račun – menda so to večinoma vojaki, le malo je častnikov in podčastnikov –, se po Novakovih besedah »znajdejo v položaju, da jim delodajalec ne more niti zakonsko določenega minimuma nakazati na tekoči račun, ker imajo zaprtega zaradi prekinitve poslovnega sodelovanja banke. Takšnim pripadnikom niti druge banke nočejo odpreti tekočega računa, ker banke vodijo nekakšen črni seznam in si med sabo izmenjujejo podatke o neplačnikih oziroma strankah, ki banki povzročajo probleme.«

Po zagotovilih Banke Slovenije bi vsaka banka morala dopustiti odprtje računa vsakemu državljanu, »vendar smo na žalost v praksi priča drugačnemu početju«, pravi Novak.

Je kriva ukinitev potnih stroškov ali prenizke plače?

Zakaj so se vojaki z mesečnimi prejemki med 650 in 700 evri znašli v takšnem položaju, smo že pred tremi dnevi vprašali na obrambno ministrstvo, vendar od tam odgovorov še nismo prejeli.

Obramboslovka Maja Garb z ljubljanske fakultete za družbene vede kot glavni vzrok za finančno krizo vojakov omenja zmanjšanje mase za potne stroške (lani so v vojski na ta račun prihranili 15 milijonov evrov), Gvido Novak pa na isto vprašanje odgovarja takole: »Verjamem, da je večina od teh poštenih in ne živijo razsipno, v položaj z blokiranim ali zaprtim transakcijskim računom pa so prišli ob normalnem skromnem življenju. Dolgovi so se jim nabrali zato, ker preživljajo svoje družine in v mnogih primerih je njihova plača edina. Tri- ali štiričlanska družina v najemniškem stanovanju skoraj ne more normalno preživeti, zato so se pripadnikom z družinami začele nabirati neplačane položnice, kar jih je pripeljalo do tega, da imajo zaradi izvršb blokiran ali zaprt tekoči račun.«