Zakeršnik tokrat ubogal sodišče

Letališče Slovenj Gradec: Letalci so upravičeni do neoviranega dostopa

Objavljeno
05. maj 2015 09.28
Aerodrom Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Slovenjgraško sodišče je zavrnilo pritožbo lastnika slovenjgraškega letališča Janka Zakeršnika in mu naložilo, da mora članom Koroškega Aerokluba omogočiti nemoten dostop do klubskih pisarn in do hangarja. Konec aprila so kljub začasni odredbi ostali pred zaklenjenimi vrati, v petek pa jim je Zakeršnik vendarle izročil ključe.


Koroški Avioklub (KAS) je po tem, ko je večinski lastnik slovenjgraškega letališča Zakeršnik zamenjal ključavnice in članom kluba tako onemogočil neoviran dostop do njihovih pisarn in do hangarja, zoper družbo Aerodrom Slovenj Gradec vložil tožbo zaradi motenja posesti. Sodišče je z začasno odredbo Zakeršniku naložilo, da mora vzpostaviti prejšnje stanje, česar pa ni storil in se je zoper odredbo pritožil. Sodišče je pred dnevi njegov ugovor zavrnilo in Aerodromu ponovno odredilo, naj letalcem omogoči neoviran dostop, zaradi nespoštovanja odredbe pa bo morala družba plačati pet tisoč evrov kazni. Če v osmih dneh še vedno ne bi upoštevali odločitve sodišča, bi družbi, ki ima dobra dva milijona evrov izgube, sledila kazen deset tisočakov.

Predsednik KAS Danijel Kotnik je povedal, da jim je Zakeršnik v petek izročil ključe, da lahko neovirano dostopajo do klubskih pisarn, hangar pa jim mora na poprejšnjo prošnjo še vedno odklepati Zakeršnikov upravitelj. Potem ko so konec aprila člani Aerokluba na letališču ostali pred zaklenjenimi vrati, saj je Zakeršnik upravitelju prepovedal, da bi jim odklenil, Kotnik pravi, da jim od takrat ni več poskušal onemogočiti letenja. V KAS so se dogovorili, da bodo še poskušali s pogajanji urejati razmerja z lastnikom, in to kljub sodnim postopkom, ki potekajo zoper njih. Zakeršnik je zoper KAS, ki si je v zameno za nizko prodajno ceno letališča med drugim zagotovil njegovo brezplačno uporabo, vložil izpraznitveni nalog, hkrati pa jih toži še za 200.000 evrov, ker je del letališke steze še vedno v lasti kluba, in ne Aerodroma; njemu je KAS prodal letališče leta 2001. »Enkrat smo se že sestali z njim in ta mesec bomo pogovore nadaljevali,« napoveduje Kotnik in dodaja, da se je v pogajanja vključil tudi upravljavec slovenjgraškega letališča, direktor družbe Ikar Ivan Majcen. »V sklop dogovora, ki ga bomo poskušali doseči, spada celotni paket, tudi predmet sedanje tožbe,« pojasnjuje Kotnik.

Neurejena lastniška, najemniška in druga pogodbena razmerja ne koristijo ne Aeroklubu in njegovi dejavnosti in ne Zakeršniku, ki si prizadeva letališče prodati. Prodajo petinskega deleža Aerodroma Slovenj Gradec že nekaj časa napoveduje tudi stečajni upravitelj Preventa Global, a dražbe ali zbiranja ponudb še ni razpisal; to naj bi storil še pred jesenjo.