Zakonca Login na Bledu kupila zemljo in vilo Epos

Zemljišče je po oceni nepremičninskega posrednika z Bleda vredno okoli pet milijonov evrov in predvideno za gradnjo vil.

Objavljeno
04. julij 2017 15.43
Blaž Račič
Blaž Račič
Bled − Samo in Iza Login, ki se po premoženju uvrščata med najbogatejše Slovence, sta februarja kupila vilo Epos in skoraj poldrugi hektar zemljišča na Mlinem na Bledu. Ali bodo gradili na zemljišču, ki je po oceni nepremičninskega posrednika z Bleda vredno okoli pet milijonov evrov in je z občinskim zazidalnim načrtom predvideno za gradnjo šestih vil, ni znano.

Loginova sta 1,4 hektara zemljišča, na katerem je predvidena gradnja vil, odkupila hkrati s podjetjem Epos s.e.v.e.n. (s sedežem v ljubljanskih Stegnah). Edini lastnik Eposa s.e.v.e.n. je podjetje Login establishment s sedežem v kneževini Liechtenstein, je razvidno iz uradnih dokumentov in zemljiške knjige. Poleg tega sta premožna zakonca s podjetjem Login establishment odkupila še vilo Epos na parceli s površino tri tisoč petsto kvadratnih metrov in se drži enega zadnjih nezazidanih zemljišč tik ob Blejskem jezeru (nad restavracijo Mlino).

Kot smo v Delu poročali že leta 2012, je na omenjenem zemljišču podjetje R.A.P. investicije, katerega lastnik in direktor je bil avstrijski državljan Peter Helmut Kleinfercher, načrtovalo gradnjo sedmih vil. Vsaka vila naj bi bila vredna milijon evrov. Projekta mu očitno ni uspelo izpeljati.

Podjetje R.A.P. investicije je februarja letos ustanovilo podjetje Epos s.e.v.e.n. in vanj še isti mesec vložilo devet parcel na območju Mlina s skupno površino skoraj 1,4 hektara. Kot je razvidno iz dostopnih dokumentov, je podjetje Epos s.e.v.e.n. marca letos dobilo novega lastnika, družbo Login establishment, pod ustanovitveni akt podjetja se je takrat v imenu novega lastnika podpisal Samo Login, vodenje družbe sta kot direktorja prevzela brata Janez Nejc in France Login.

Ena zadnjih velikih nepozidanih parcel

Borut Kordež
iz nepremičninske družbe Makler Bled je povedal, da gre za eno zadnjih tako velikih nepozidanih parcel tik ob Blejskem jezeru. Dejal je, da je cena za to zemljišče primerljiva s ceno za četrt hektara veliko zemljišče nedaleč od blejske železniške postaje, ki je zdaj naprodaj za milijon evrov. To pomeni, da je kvadratni meter zemljišča naprodaj po 400 evrov. Podobna cena bi lahko bila tudi na zemljišču v lasti podjetja Epos s.e.v.e.n., je dejal Kordež. Izračun pokaže, da bi za 1,4 hektara zemljišča R.A.P. investicije lahko iztržilo 5,6 milijona evrov, medtem ko bi bila parcela ob vili Epos lahko vredna 1,4 milijona evrov. Vila Epos se je pred časom prodajala za 3,5 milijona evrov. Kordež je še dejal, da je to odlična lokacija ob jezeru, za katero so pripravljeni tudi prostorski akti. »Pripravljeni dokumenti močno olajšajo investicijo,« je dejal in ocenil, da je »zemljišče idealno za investicijo v turizem«. Naložba v infrastrukturo je zdaj zelo donosna, pravi Kordež.

Podjetje Epos s.e.v.e.n. v uradnih evidencah kot osnovno dejavnost navaja oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin, zato je mogoče sklepati, da bodo novi lastniki prevzeli načrte in zgradili načrtovane vile. V času, ko je podjetje R.A.P. investicije načrtovalo gradnjo sedmih vil, je blejski občinski svet sicer sprejel dopolnitve zazidalnega načrta za to območje in skupaj predvidel šest vil. Na parcelah, ki so zdaj v lasti Eposa s.e.v.e.n., bi na podlagi zazidalnega načrta lahko zgradili pet vil, na parcelah v lasti podjetja R.A.P. investicije pa eno vilo.

Namere lastnikov (še) niso jasne

Kakšne so namere Loginovih in podjetja R.A.P. investicije, nismo izvedeli. Loginovi se na naša vprašanja v zvezi z morebitnimi načrti za gradnjo, ki smo jih poslali po elektronski pošti oziroma objavili na profilu facebook, niso odzvali. Zanimalo nas je, kolikšna je vrednost dosedanjega vložka, ali res nameravajo investirati v postavitev vil in ali so vilo Epos kupili za bivanje ali oddajanje. Stika nam ni uspelo vzpostaviti niti s Petrom Helmutom Kleinfercherjem.

Župan Bleda Janez Fajfar ve, da sta Loginova kupila omenjene nepremičnine, in se veseli, da sta kupca »domača človeka«, a drugih informacij o namerah lastnikov za zdaj nima. Župan je dodal, da je trg nepremičnin letos na Bledu oživel in da glede na plačani davek za promet nepremičnin, ki priteče v občinski proračun, ocenjuje, da je bilo sklenjenih nepremičninskih poslov za skupaj 25 milijonov evrov. Davek gre v proračun le v primeru neposredne prodaje zemljišč, medtem ko se v primeru prodaje podjetij, ki so lastnice zemljišč, omenjeni davek ne obračuna, je pojasnil župan, ki zato tudi nima podatkov, iz katerih bi lahko ocenil vrednost.

Podobno kot župan tudi poznavalka blejskih vil iz kranjske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine dr. Nika Leben nima podrobnejših informacij o projektu. Če bi se lotili gradnje vil na tem območju oziroma obnove vile Epos, bi moral investitor pridobiti strokovne smernice oziroma kulturnovarstvene pogoje zavoda, vendar se za zdaj pri njih v zvezi s tem ni oglasil še nihče, je za Delo povedala Nika Leben.