Žalski podžupani 
niso pod »zaupno «

Odločba informacijske pooblaščenke določa da mora župan Janko Kos razkriti, kaj so delali podžupani.

Objavljeno
14. februar 2014 17.57
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Žalec - Tri mesece je trajalo, da je žalski svetnik Lojze Posedel dosegel, da mora župan Janko Kos (SD) občinskemu svetu poročati o tem, kaj so lani delali podžupani Marko Laznik (SD), Robert Čehovin (SDS) in Ivan Jelen (DeSUS).

Urad informacijske pooblaščenke se je moral ukvarjati z nenavadnim problemom v Občini Žalec in odločil, da mora občina občinskemu svetniku Lojzetu Posedelu (Dajmo Žalec) posredovati mesečna poročila podžupanov o tem, kaj so lani počeli. Posedel je že novembra zahteval, da jih župan seznani z delom podžupanov in ker se to ni zgodilo, je od občine v upravnem postopku zahteval dostop do mesečnih poročil o njihovem delu. Poročila podžupani po njegovem sklepu oddajajo županu Kosu.

Prikrita imena tistih, ki niso javni uslužbenci

Toda decembra mu je županova svetovalka Darja Orožim poslala odločbo, da poročil ne more dobiti, ker so označena s stopnjo zaupnosti interno in da ne gre za informacije javnega značaja. Posedel se je takrat spraševal, kaj so podžupani lani počeli takšnega, da tega ni mogoče razkriti. Januarja se je pritožil na Urad informacijskega pooblaščenca in zdaj je Nataša Pirc Musar občini poslala odločbo, v kateri so Posedelu delno ugodili.

Občina mu mora dati mesečna poročila podžupanov, vendar le tista med lanskim junijem in majem, ki so napisana. Pred tem so namreč podžupani Janku Kosu poročali samo ustno. V poročilih pa mora občina prekriti imena posameznikov, ki niso javni uslužbenci.

Tako v poročilih podžupanov, ki jih bo Posedel po štirih mesecih dobil, ne bodo prekrita imena podžupanov, direktorja občinske uprave, ravnateljice osnovne šole in direktorjev dveh gospodarskih družb, ki so v njih omenjeni. Varovani pa bodo ostali osebni podatki nekega posameznika, ki ga je podžupan Marko Laznik navedel v poročilih pod kategorijo »drugo«. Tista oseba menda ni javni uslužbenec ali funkcionar.