Zanimiva arhitektura na letališču Ljubljana

Slovesno odprtje Center za kontrolo in vodenje zračnega prometa ustreza varnostnim merilom

Objavljeno
07. maj 2013 19.03
J. G., kultura
J. G., kultura

Ljubljana – Danes na letališču­ Ljubljana slovesno odpirajo Center za kontrolo in vodenje zračnega prometa. V trinadstropni stavbi tlorisne površine­ 2350 kvadratnih metrov sta center za nadzor zračnega­ prometa in poslovna stavba­ Kontrole zračnega prometa Slovenije.

Arhitekturno zanimiv in moderen objekt je delo biroja Sadar + Vuga. V arhitekturnem biroju pravijo, da je objekt zahteven in kompleksen zaradi narave dela v njem, pri čemer je varnost osrednjega pomena. V notranjosti so varnostne cone petih različnih stopenj z nadzorovanim pristopom pri vsakem prehajanju iz nižje v višjo cono. Zaščitne cone se stopnjujejo od oboda z administrativnimi prostori­ in prostori počitka proti sredini. Notranjost je zaščitena tudi pred zunanjimi vplivi, posebej pred elektromagnetnimi udari iz okolice.

Stavbo tvorijo trije deli: osrednji del z nadzornim centrom, ki deluje 24 ur na dan vse dni v letu, ter dve krili s pisarnami in javnim delom. Zaradi funkcionalnosti so poti v stavbi kratke in pregledne, delitev na peterokotno glavo in krili omogoča preprosto orientacijo v prostoru.

Glavo in krili povezuje osrednji večetažni prostor z vhodno avlo, restavracijo, knjižnico in fitnesom. Ta prostor je med drugim namenjen druženju zaposlenih.

Upoštevali so tudi zapovedi o energetski učinkovitosti – z usmeritvijo prostorov, zaščito pred pregrevanjem ter uporabo obnovljivih virov energije (geotermalna energija).­ Za prijetno počutje in s tem tudi večjo delovno učinkovitost so poskrbeli z materiali in barvami v notranjosti.

Fasada je kombinacija stekla in aluminijastih parapetov ter senčil, ki uravnavajo prepustnost toplote in svetlobe. Pasovi so zasnovani parametrično: naklon in velikost senčil določa lega oken ter z njo povezana moč sončnega sevanja, višino parapetov pa določa vsebina posameznih prostorov ter z njo povezana želja po večjem oziroma manjšem odpiranju pogledov.

Celotna površina centra, ki ima tudi klet, je dobrih sedem tisoč kvadratnih metrov, garaža meri tri tisoč kvadratnih metrov. Vrednost investicije je 27 milijonov evrov, projekt pa v celoti financira Kontrola zračnega prometa Slovenije.