Zaostrovanje kaznovalne politike

Inšpektorat za delo bo deležen zakonodajnih sprememb na področju pristojnosti, pooblastil, nadzora in ukrepov.

pon, 03.02.2014, 15:00
Delovna inšpekcija bo po spremembah kadrovsko okrepljena. Uvajajo strokovnega pomočnika.

Ljubljana - Najbolj izpostavljeni inšpekcijski službi sta – poleg davčne inšpekcije – zagotovo inšpektorat za delo in tržni inšpektorat, odgovornost za njihovo dobro delo pa je v pristojnosti resornih ministrstev. Na inšpektoratu za delo se v kratkem obetajo temeljite spremembe.

Inšpektorat za delo, ki deluje pod pristojnostjo ministrstva za delo, opravlja nadzor v delovnih razmerjih, varnosti in zdravju pri delu, izvaja pa tudi socialno inšpekcijo. Tržni inšpektorat, prometni inšpektorat in davčna uprava nadzirajo delo na črno, za kar se šteje, če posameznik, pravna oseba ali samostojni podjetnik opravlja dejavnost oziroma delo in ni vpisan ali priglašen, kot to določa zakonodaja. Nadzirajo tudi soudeležence dela na črno, kar pomeni, da stori prekršek tudi tisti, ki drugemu omogoči, da dela na črno, in ve, da opravlja delo na črno. Davčna inšpekcija opravlja nadzor nad izvajanjem oziroma upoštevanjem zakonov o obdavčenju in zakona o davčnem postopku. Davčna služba in v njenem okviru davčna inšpekcija skrbi tudi za to, da so pobrani davki in druge dajatve.

Med vsemi inšpektorati se spremembe za zdaj obetajo le na inšpektoratu za delo, kjer vlada pripravlja precejšnje zakonodajne spremembe.

Osnovni cilj je izboljšanje obstoječe ureditve, ki določa organizacijo, pristojnosti in naloge inšpektorata, pooblastila inšpektorjev, postopek nadzora ter inšpekcijske ukrepe. S tem naj bi bolj jasno razmejili pristojnosti upravnega inšpekcijskega nadzorstva do sodnih postopkov; torej kaj je dolžnost inšpektorja za delo, ko ta ugotovi kršitve, za katere je sicer pristojno delovno sodišče. S spremembami naj bi povečali tudi učinkovitosti izvajanja nalog inšpektorata, in to z ustrezno kaznovalno politiko, s tem da bi ohranili preventivne in svetovalne funkcije.

Več kadrov za inšpekcijski nadzor

Delovna inšpekcija bo po spremembah kadrovsko okrepljena, saj te uvajajo strokovnega pomočnika inšpektorju, ki bo lahko po pooblastilu glavnega inšpektorja opravljal določene naloge. S tem naj bi strokovni pomočniki lahko razbremenili inšpektorje predvsem pri določenih administrativnih nalogah.

Pri tem se zaostruje tudi kaznovalna politika za prekrške, ki daje mandat inšpektorju kot prekrškovnemu organu, da izreče globo v kateri koli višini predpisanega razpona. V izjemno nujnih ukrepih bo lahko inšpektor odločal tudi ustno in nato v osmih dneh izdal upravno odločbo. V primerih, da kršitelj ponavlja hujše kršitve predpisov, bo lahko pečatil prostore in sredstva za delo ter prepovedal distribucijo oziroma dobavo elektrike, vode.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se