Zaposleni v Luki Koper zbirajo podpise za drugi tir

Imajo jih že več kot 21.000. Podpis je danes v Ljubljani prispeval tudi župan Ljubljane Zoran Janković.

Objavljeno
26. marec 2016 21.04
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ljubljana - Predstavniki zaposlenih v Luki Koper so danes v Ljubljani zbirali podpise za ohranitev pristanišča v slovenskih rokah in izgradnjo drugega tira železniške proge Divača-Koper. Do 11. ure so zbrali okoli 1000 podpisov, že v preteklih dneh pa na Primorskem okoli 21.000. Podpis je danes prispeval tudi župan Ljubljane Zoran Janković.

Zaposleni podpise zbirajo že več tednov, z njimi pa nameravajo vlado pozvati k takojšnjemu začetku gradnje drugega tira ter preprečiti razprodajo edinega slovenskega tovornega pristanišča. Predstavniki zaposlenih so stojnico danes postavili v središču prestolnice, kjer jih je je obiskal tudi Janković.

Ta je v izjavi po oddaji podpisa poudaril, da projekt drugega tira podpira že vsa leta. Prepričan je, da bo se bo drugi tir tudi zgradil in spomnil, da je zemljišče zanj že na voljo. Predvsem pa je treba po njegovem gledati na prihodnost, saj da je Luka Koper nujna za povezavo s svetom, hkrati pa je njena lega boljša kot lega severnonemških pristanišč.

Vsak Slovenec naj ve

Zbiranje podpisov predstavniki zaposlenih širijo tudi v druge kraje, ker menijo, da mora vsak prebivalec Slovenije vedeti, za kaj gre, pa je povedal Mladen Jovičič iz sindikata žerjavistov, sicer tudi predstavnik zaposlenih luke v nadzornem svetu.

Kot je dejal, država namreč zavaja svoje prebivalce, saj tira ne gradi in je stanje v pristanišču nespremenjeno že vsaj šest mesecev, čeprav so že na voljo dovoljenja za povečanje zmogljivosti. Nekatera zemljišča so po prostorskem načrtu že dodeljena luki, a zdaj čakajo na dovoljenje, da nanje lahko stopijo, je dodal.

Zato menijo, da gre za namerno »spravljanje Luke Koper na kolena, saj jo je treba odtujiti, nato pa se bo drugi tir zelo hitro gradil«, je ocenil Jovičič, ki meni, da so naši politiki pod vplivom nekaterih zelo močnih lobijev z zahoda.

Luka Koper in drugi tir bi po njegovih besedah prinesla veliko dobrega celi državi, saj gredo praktično ves dobiček in koncesije ravno v proračun. »Če nam omogočijo rast, zagotavljamo, da bomo podvojili dobiček v zelo kratkem času, že danes bi ga lahko, če bi imeli tir. Smo eno redkih pristanišč in eno redkih slovenskih podjetjih, v katerih stranke čakajo v vrsti,« je poudaril.

Z izbiro izvajalca bodo pohiteli

Aktivnosti v zvezi z drugim tirom sicer trenutno tečejo v smeri izbire izvajalca analize optimizacije in racionalizacije projekta, zdaj ocenjenega na 1,3 milijarde evrov. Za izvedbo analize je prispelo pet ponudb, po zagotovilih ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pa bodo z izbiro izvajalca maksimalno pohiteli.

Gašperšič je nocoj na TV Slovenija zatrdil, da vlada s projektom misli zelo resno. »Želel bi si, da bi Luka Koper bolj aktivno sodelovala in ne bi ves čas nasprotovala načrtu vlade,« je dejal.

Po teh načrtih naj bi ustanovili enovito podjetje, ki bo poskrbelo za vse faze projekta - od priprave gradbenih del, prijave na razpis za evropska sredstva in razpisa za zasebne vlagatelje do gradnje in upravljanja drugega tira.

Gašperšič je pojasnil, da bo to podjetje dobilo koncesijo tako za gradnjo drugega tira kot tudi dodatnih pretovornih zmogljivosti tako na območju koprskega pristanišča kot drugje po Sloveniji. »Tako si bo lahko povrnilo del stroškov investicije in bi bila obremenitev za državljane kar najmanjša,« je dodal. O začetku gradnje bi se lahko po njegovem mnenju začeli pogovarjati konec leta 2017.