Zaposlenim v ptujskem domu upokojencev pravična plača

Ko bodo zaposlili še 20 novih delavcev in jeseni poračunali preplačane oskrbnine za nazaj, bo 11,5 milijona že skopnelo.

Objavljeno
13. januar 2015 09.22
tre-KRISTINA DOKL
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Pol prihrankov Doma upokojencev Ptuj (DUP) bodo najverjetneje vrnili. Za to si prizadeva zdaj že polno leto dni stara civilna iniciativa, pa tudi nov svet zavoda je s takimi načrti seznanjen. Kakšnih pet milijonov bi za zadnja leta tako dobili varovanci, najverjetneje kot dobropis. Pa tudi preostanka do 11 milijonov in pol domskega denarja ne bo težko razdeliti.

V imenu iniciative in hkrati kot član sveta zavoda je Viktor Pilinger okvirno izračunal, da bo del tega denarja potreben za višje plače 163 zaposlenih, ki jih bodo prerazporedili v višje plačne razrede, prav tako pa bo treba plačati še kakšnih 20 dodatnih delavcev, ki jih namerava na novo zaposliti sedanje vodstvo DUP z vršilko direktorskih dolžnosti Jožico Šemnički na čelu. Pilinger predvideva, da bodo revizije domskega poslovanja (zahteve zanje pripravlja domsko vodstvo, sprožil pa jih bo svet zavoda) do letošnje jeseni pokazale, da je več kot 700 varovancev DUP plačevalo previsoke mesečne oskrbnine.

»Morda pa se bodo še prej po uradni dolžnosti v preiskave vključili NPU, kriminalistična policija in državno tožilstvo,« pravi in dodaja: »Če bo ZZZS pod vodstvom novega direktorja opravil še korektno revizijo finančnega poslovanja DUP v zadnjih letih in bo ta najverjetneje ugotovila, da je ZZZS na podlagi obveznih in dodatnih zavarovanj vseh varovanceh domu nakazoval bistveno več sredstev, kot pa je bila realna vrednost v domu dejansko opravljenih in 'na papirju sicer evidentiranih' zdravstvenih storitev, bo najverjetneje 11,5 milijona evrov zalog denarja na zakladniškem in transakcijskem računu že zmanjkalo in dom bo žal res pod novim vodstvom in nimenovanim novim direktorjem letos sredi leta posloval naprej z izgubo. In spet bo treba zvišati cene oskrbnin, vendar ne več za petino naenkrat, pač pa postopoma, morda za dva ali tri odstotke, in šele z leti bo, po mojem, dom končno posloval na zakonit, transparenten in pošten način.«

Civilna iniciativa, ki jo po novem vodi Tanja Nikolovski, pa bo vse varovance DUP na Ptuju, v Muretincuh, Juršincih, Kidričevem in Kopru pozvala, da bodo čim prej vložili zahtevke za vračilo preplačila oskrbnin. Do jeseni, ko naj bi nastala možnost za vračanje, tako zaradi triletnega zastaralnega roka ne bi izgubili vračila za več kot pol leta.

Vršilka direktorskih dolžnosti Jožica Šemnički je povedala, da bo v torek, 13. januarja, prek zavoda za zaposlovanje razpisanih 163 delovnih mest v DUP. A ta so že vsa zasedena z redno zaposlenimi; pri temeljitem pregledu njihovih delovnih obveznosti so namreč ugotovili, da so bili razporejeni v prenizke plačne razrede in to bodo zdaj popravili. Zato morajo formalno razpisati ta delovna mesta in z zaposlenimi skleniti nove pogodbe o zaposlitvi. Konec januarja pa bo DUP razpisal 20 novih prostih delovnih mest.